Новини
Культура

У Хмельницькому відкрилася виставка подільських ікон

Відкрили виставку «Народна ікона Поділля» у мистецькій залі сервісного центру Хмельницькобленерго. 20 зібраних в експозиції образів – це частина великої колекції хмельничанина Олександра Чернова. Збирати її чоловік почав майже 30 років тому. Нині у збірці понад півсотні ікон. Деякі з них доводилося рятувати від знищення.

Народна ікона завжди була відбитком світогляду автора та пов’язана із селянським побутом. В експозиції немає одної ікони, яка була б написана за церковним канонами, бо писали їх не для храмів, а для своїх односельців. Часто родина бажала, щоб на покуті були лики кількох святих одразу, відтак ікони траплялися багатосюжетні. І нерідко, до прикладу, Богородиця сусідила зі святим Миколаєм.

Народна ікона – унікальне явище в історії української культури, каже мистецтвознавця Лариса Чернова. Вона цікава, в першу чергу, тим, що її авторами були художники-самоуки. Народна ікона є поєднанням християнської духовної традиції, язичницьких фольклорних уявлень народу і уподобань чи фантазії чи життєвих спостережень автора.

Уперше колекцію подільських ікон виставили на огляд, коли в Україні розпочалася російсько-українська війна.

Найбільша виставка відбулася у Львівському музеї імені Андрея Шептицького. Загалом подільську ікону бачили у 15 містах України.

У Хмельницькому виставка триватиме упродовж двох місяців.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

Читайте також: Хмельницькі фотохудожники показали свій погляд на життя

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter