Новини
Політика

У Хмельницькому обговорили “підводне каміння” Виборчого кодексу

Учора громадські діячі та діячки Хмельниччини зібрались, щоб проаналізували можливості та перешкоди для участі жінок у виборах та їх обрання народними депутатами.

Присутніх ознайомили з результатами моніторингу позачергових виборів до Верховної Ради України, що відбулись у минулому році. Проаналізували 10 найбільших партій: «Батьківщина», «Громадянська позиція», «Голос», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа – «За життя», «Опозиційний блок», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Самопоміч», «Сила і честь» та «Слуга народу».

В результаті з’ясувалось, що 4 з 10 партій не дотримались квоти. Водночас, навіть ті партії, які дотримались квоти, почасту ставили жінок на малопрохідні позиції. В першій половині списків жінок вдвоє менше, ніж в другій. Вдвічі менше, ніж в списках – жінок-кандидаток в одномандатних округах, тільки 16%.

Та занепокоєння у присутніх викликав Виборчий кодекс, який набрав чинності 1 січня 2020 року. Зокрема, різке збільшення розміру виборчої застави. На думку присутніх, це призведе до ускладнення доступу жінок до органів місцевої влади.

В Україні, лише за офіційними даними Держкомстату, середня зарплата жінок на 24% менша, ніж зарплата чоловіків.

“Брак фінансових ресурсів для внесення застави та проведення конкурентноспроможної виборчої кампанії призведе до зменшення кількості жінок у представницьких органах. Наразі, ми говоримо про непідйомні суми для кандидаток”, – коментує ситуацію громадська активістака Леся Стебло.

Недостатня представленість жінок, що складають 54% населення України, на рівні прийняття рішень, призводить до недостатнього врахування їх інтересів і потреб.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter