Новини
Здоров’я

Що зміниться у головній психіатричній лікарні Хмельниччини після реформи

Медична реформа зачепила всіх без винятку. Стосується вона і закладів надання психіатричної допомоги. Люди стурбовані – якщо закриють психіатричну лікарню у селі Скаржинці Ярмолинецького району, сотні людей з гострими психічними розладами не отримуватимуть кваліфіковану допомогу. А також можуть становити небезпеку для суспільства. Проте головний лікар профільного закладу області заспокоює: закриття не буде, лише часткова реорганізація.

Не знаю, звідки це пішло. Психіатричний заклад наш не закривається. На сто ліжок заклад зменшиться за рахунок того, що протягом останніх двох років, коли ми були розраховані на 905 ліжок, хворих поступало менше. 700-750 осіб проходило лікування, – коментує директор КНП «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги» Хмельницької обласної ради Володимир Демчук.

Лише у Скаржинецькій лікарні щороку допомогу отримують 11 тисяч людей. З квітня цього року сюди планують приєднати Яблунівський обласний заклад з надання психіатричної допомоги. В медустанові кажуть: скорочення персоналу теж буде незначним.

Внесе реформа і зміни у фінансування. Трохи більше, ніж за два місяці держава виділятиме лише 60% потрібних коштів. Решту лікарі мають, так би мовити, заробити.

Раніше виділялися кошти на 905 ліжок, не рахуючи, чи вони заповнені, чи ні. Терміни лікування також не впливали на фінансування. Тепер воно буде проводитися за кількістю виписаних хворих, – каже Володимир Демчук.

Пришвидшити одужання пацієнтів і повернути їх до звичного життя – тепер головне завдання тутешніх медиків. Лікарі пояснюють: у стаціонарі пацієнти перебувають недовго, а потім здорові повертаються у соціум або, в разі потреби, у відповідний заклад.

Якщо говорити про реформу у психіатрії, то вона направлена на ефективніше лікування пацієнта, на скоріше повернення його в соціум. Тому що хворі, які довго перебувають у стаціонарі, починають звикати до нього, втрачають навики побутового життя, – пояснює заступник директора з лікувальної роботи Галина Голик.

У лікарні запрацювало і додаткове наркологічне відділення, адже останнім часом суттєво збільшилася кількість алко- та наркозалежних громадян. У відділенні, розрахованому на 55 пацієнтів, наразі є на лікуванні 50 осіб. Термін лікування у відділенні – до місяця.

Стільки ж часу проходять тут лікування і пацієнти з психічними розладами.

Середній термін перебування – близько місяця, далі людину виписують додому, на підтримуючу терапію, під нагляд районних, дільничних психіатрів, фахівців по місцю проживання, – каже завідувач жіночого відділення Вадим Степанов.

Основною проблемою на сьогодні залишається небажання соціуму приймати людей, яким надавалася необхідна психічна допомога. Лікарі кажуть: практично всі захворювання ефективно лікуються, є великий перелік сучасних психотропних лікарських засобів, які прискорюють ефект одужання.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter