Новини
Суспільство

Пристрасті навколо масла: нардеп висунув вимоги міському голові Кам’янця-Подільського

Розірвати договір про тендерну закупівлю масла виробництва ТОВ «Вівальді Д», звільнити заступника міського голови Василя Сукача та провести службове розслідування вимагає від Михайла Сімашкевича, міського голови Кам’янця-Подільського, народний депутат України від партії «Слуга народу» Ігор Марчук.

Історія з маслом виробництва товариства «Вівальді Д» почалася минулого року. Тоді спеціалісти Держпродспоживслужби Кіровоградської області здійснили перевірки закладів освіти та торговельних закладів Кіровоградщини щодо дотримання вимог законодавства в сфері безпечності харчових продуктів. Перевірка показала, що солодковершкове масло «Селянське» виробництва ТОВ «Вівальді Д», яке, серед інших, постачалося у дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади Кіровоградської області, не відповідає вимогам нормативної документації за тригліцеридним складом молочного жиру, що  є порушенням статей 32, 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та фальсифікацією продукту.

Про те, що масло цього виробника постачається у навчальні заклади Кам’янця-Подільського йшлося і під час 86-ї сесії міської ради. Тоді була оприлюднена інформація про проведення процедур закупівлі вершкового масла у 2019 році – на 1 214 640 гривень та у 2020 році на 1 209 780 гривень. Про це 5 лютого 2020 року нардеп Марчук написав у своєму дописі у Фейсбук. Також там йдеться про те, що влада Кам’янця проігнорувала «відкриття кримінального впровадження № 12018150000000278 від 06.09.2018 , продовжено досудове розслідування до 02.03.2020».

Оскільки справа з маслом набула резонансу, за розпорядженням міського голови Михайла Сімашкевича була створена комісія, яку очолив заступник мера Василь Сукач. 11 лютого у дитячих садках Кам’янця фахівці Держпродспоживслужби відібрали зразки масла для експертизи. Дошкільні заклади (№№ 5, 18 та 23), в яких брали продукт на експертизу, обирали за допомогою жеребкування.

24 лютого результати експертизи оприлюднили. В експертному висновку значиться, що «відібрані зразки масла солодковершкового «Селянського» 73% жиру (виробник ТОВ “Вівальді Д” смт Нова Ушиця) за жиро-кислотним складом відповідають жирокислотному складу молочного жиру”.

За результатами проведеної перевірки у місті скликали прес-конференцію, на якій офіційно озвучили результати експертизи. Проте батьки з ними не погодилися. В одній з батьківських груп, обговорюючи результати зібрання, кам’янчани обурються не тільки результатами експертизи, а й тим, в якому тоні проходила прес-конференція.

«Сьогоднішня пресконференція по результатах експертизи якості масла більш нагадувала.. монолог… Царський, безпардонний, хамський! Так мають розмовляти з громадою чиновники, які отримують зарплатню з наших податків? Сором і ганьба!» – йдеться у дописі.

Тож сьогодні, в продовження теми, нардеп Ігор Марчук виступив із відкритим зверненням до міського голови Кам’янця-Подільського з приводу закупівлі вершкового масла для навчальних закладів міста.

Народний обранець публічно поставив такі вимоги  Михайлу Сімашкевичу:

1.  Розірвати договір тендерної закупівлі масла солодковершкового «Селянське» з вмістом жиру 73% виробництва ТОВ «Вівальді Д».

2.  Звільнити Василя Сукача з посади заступника міського голови.

3.  Провести службове розслідування в зв’язку з невиконанням  функціональних обов’язків відповідальних осіб стосовно тендерної закупівлі масла-фальсифікату солодковершкового «Селянське» з вмістом жиру 73% виробництва ТОВ «Вівальді Д»”.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter