Новини
Екологія

Скільки зайців та козуль: на Хмельниччині порахували диких тварин

У Хмельницькій області завершився облік диких тварин на території мисливських угідь. Такий перепис мешканців лісів влаштовують щорічно протягом двох тижнів у зимовий період. Його мета – подальше планування ведення мисливського господарства. Також така інформація потрібна для визначення: чи можливе полювання на певній території.

Згідно з даними обліку, кількість козуль у місцевих лісах незначно збільшилася у порівнянні з минулим роком. Нині цих копитних тварин нарахували понад чотири з половиною тисячі. Чисельність диких кабанів намагаються тримати стабільною, без збільшення особин – на території мисливських угідь Хмельниччини цього разу їх нарахували трохи більше тисячі.

Зараз є розпорядження від Кабміну та облдержадміністрації: чисельність кабанів тримати на рівні мінімальної. Це пов’язано з африканською чумою свиней, на яку недужають і кабани. Спалахи цієї хвороби мають вплив на загальні економічні показники у державі. Бо від диких тварин збудник може потрапити і у фермерські господарства, – коментує заступник начальник відділу обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Красов.

Разом з тим кількість зайців-русаків на Хмельниччині зменшилася. При нормі 41 особина на тисячу гектарів їх нарахували всього 30. Така ситуація, на думку фахівців, пов’язана з  масовим використанням засобів захисту рослин сільгосппідприємствами  на полях.

Також на чисельність зайців вливає кількість хижих тварин на території угідь: переважно лисиць та бродячих собак.  Серед негативних факторів і браконьєрство, використання широкозахватних механізмів на полях, та  підпали, під час яких гинуть дикі тварини, – додає Віталій Красов.

На Хмельниччині рахували й інших диких тварин, які також вважаються мисливськими, проте полювання на них не проводиться. Це білки, борсуки, ондатри, сірі куріпки.  Також обліковували лосів, занесених до Червоної книги України. Такий облік в обласному управлінні лісового та мисливського господарства називають відносним, адже фахівці не можуть порахувати абсолютну  кількість з точністю до кожної особини.

Наразі о області налічується 34 користувачі мисливських угідь. На території ж національного природного парку  «Подільські товтри» площею 261 тисяча гектарів полювання заборонено від 2011 року.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter