Новини
Політика

Жінок-депутаток побільшає у радах Хмельницької області

Гендерний мінімум для жінок і чоловіків у партійному виборчому списку становить 40%. Це – вимоги нового Виборчого кодексу. За недодержання цієї квоти ЦВК не зареєструє список партії на вибори.

“У разі недотримання організацією політичної партії під час висування кандидатів у депутати до відповідних рад вимог Виборчого кодексу України щодо забезпечення визначеного рівня присутності у виборчих списках та переліках кандидатів – жінок та чоловіків територіальною виборчою комісією буде прийматися рішення про відмову в реєстрації всіх кандидатів”, – коментує Руху ЧЕСНО членкиня ЦВК Вікторія Глущенко.

Рух ЧЕСНО підрахував, скількох кандидаток потрібно знайти партіям для участі в місцевих виборах 2020 року, якщо вони планують балотуватися. Отже, у списку партії до Хмельницької обласної ради має бути не менше 34 жінок, а до ради обласного центру, міста Хмельницького – не менше 17 кандидаток.

Якщо на виборах 2015 року можна було кандидуватися від партії одразу в ради кількох рівнів, то тепер діє нове правило: один кандидат – одне балотування. Це означає, що якщо раніше одні й ті ж кандидатки могли доповнювати гендерну квоту, то тепер партії мають посилено шукати кандидаток-жінок, щоб подати список в різні ради.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter