Новини
Екологія

На Хмельниччині змінюють підходи до вирощування лісу

В Ярмолинецькому лісництві, аби встигнути за глобальним потеплінням, змінюють підходи до висаджування дерев. Цьогоріч тут, з-поміж іншого, взялися висаджувати модрину.

Ми культивуємо модрину, тому що є зміна клімату. Відповідно, є зміна порід. Коренева система модрини більш потужна, ніж в сосни або ялини. Чому всихає сосна? Тому що в неї поверхнева коренева система, через що вона не може спожити необхідних поживних речовин, – пояснює директор Ярмолинецького лісгоспу Іван Кирилюк.

Турбуються в господарстві і про поліпшення стану насаджень при зневодненні грунтів та намагаються зробити більш ефективним догляд за лісовими культурами.

Поряд з модриновою ділянкою киплять роботи по догляду за дубовими насадженнями. Тут нещодавно придбали мульчер – агрегат, який розчищає міжряддя від порослі. Наразі на підприємстві одна така машина, але у планах – придбати ще дві. Бо ефект він них, кажуть, дуже суттєвий.

Перевагою мульчера, що кріпиться до трактора, є, насамперед, зменшення ручної праці та забезпечення високої продуктивності. Він призначений для подрібнення та очищення заростей і деревець діаметром до 40 сантиметрів, адже найголовнішими видами догляду за лісом є прочищення та освітлення.

Між дубовими та модриновими ділянками лісу кілька років тому поставили пам’ятний знак на честь 15 полеглих в АТО лісників. Кажуть, такі пам’ятники встановили у багатьох лісництвах.   

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter