Новини
Здоров’я

У Хмельницькому запрацював апарат для визначення COVID-19

Саме на цьому апараті підтвердили перший випадок захворювання на коронавірус у хмельничанки.

Дослідження матеріалів на ампліфікаторі у Хмельницькому обласному лабораторному центрі проводять уже декілька днів. Новий сучасний апарат виробництва США є досить ефективним для діагностики коронавірусу. В Україні таких наразі працює п’ять штук.

“Цей апарат і виявив перший випадок коронавірусної інфекції у хмельничанки”, – прокоментував головний санітарний лікар Хмельницької області Олег Балашов.

Як повідомляє XM-inside, ампліфікатор працює з точністю до 99,9%. До роботи з апаратом готові три бригади спеціалістів. Тест-системами діагностування ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) лабораторний центр забезпечений на декілька тижнів. Для подальшої роботи замовили ще реактивів.

Проте, як зазначив головний санітарний лікар, лише київська вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я уповноважена підтверджувати випадки COVID-19.

Мусимо пройти процедуру підтвердження Києвом хоча б десяти результатів наших досліджень на ампліфікаторі. Лише тоді Хмельницький лабораторний центр зможе самостійно та швидко діагностувати це захворювання на місці без направляння біоматеріалів у столицю, – прокоментував Олег Балашов.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter