Новини
Здоров’я

Планові операції у Хмельницькому – що кажуть лікарі

На 513 планових операцій менше у порівнянні з минулим роком зробили у Хмельницькій міській лікарні за чотири останні місяці.

Про це Суспільному розповів директор медичної установи Валерій Гарбузюк.

За його словами, серед планових операцій, виконувати які з початком карантину у лікарнях припинили, є ті, які відкладати на довго також небезпечно для здоров’я пацієнтів.

Додає, що після постанови Кабміну планові операції знову проводитимуть, але оперувати будуть лише пацієнтів, які матимуть результат тесту на COVID-19.

«Пацієнти мають прийти до нас з ПЛР-тестом, тоді ми його оперуємо. Але поки що цей механізм не відпрацьований», – каже Валерій Гарбузюк.

Начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради, Борис Ткач каже, що постанова Кабміну вносить певні зміни.

«Постанова кабінету міністрів вносить зміни до попередньої постанови, вона передбачає не просто тестування, а виконання полімеразної ланцюгової реакції. І тут наразі є трохи дисонанс законотворчий. Полімеразна ланцюгова реакція, ПЛР, виконується тільки пацієнтам з підозрою на COVID-19. Говорив сьогодні з нашим головним санітарним лікарем області, наша вірусологічна лабораторія не готова прийняти таку кількість реакцій на свій апарат», – коментує Борис Ткач.

У профільній установі, «Хмельницькому обласному протипухлинному центрі» планові оперативні втручання не припинялись під час карантину, каже його директор В’ячеслав Мороз.

«В нас жодні оперативні втручання не були відкладені. Пацієнти зверталися до нас за скеруванням лікарів з різних ланок. Але не всі пацієнти мали можливості доїжджати до лікувальної установи. Нами сформована потреба, яка скерована до департаменту охорони здоров’я Хмельницької обласної адміністрації, в якій була теж позиція, щодо експрес-тестів, до тестів ПЛР-систем, і ми надіємося на те, що ми маємо їх отримати».

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter