Новини
Культура

На Хмельниччині реставрували пам’ятку оборонного зодчества XVI століття (фото)

Роботи з реставрації Гончарської башти у Кам’янці-Подільському розпочалися в 2017 році. Як повідомляють у Національному історико-архітектурному заповіднику «Кам’янець», повернення первісної форми даху башти вимагало вирішення складних інженерних і конструктивних завдань.

Демонтаж аварійного даху був проведений в стислі терміни. Складну роботу по реставрації проведено із заміною аварійних несущих конструкцій даху, влаштованих в 1960-ті роки на нові, кажуть фахівці НІАЗу.

У 2018 р. реставровано стіни та бійниці. У 2019-му в башті на другому ярусі було влаштоване залізобетонне монолітне перекриття, на якому встановлено дерев’яні галереї. Із них відвідувачі зможуть оглянути середньовічну систему оборони найбільшої башти в східній частині Кам’янця. Проєктно-кошторисна документація розроблена Київським інститутом «УкрНДІпроектреставрація», а роботи виконували фахівці приватного підприємства «Гермес-С».

Довідково: Гончарна (різницька) вежа або вежа Альбрехта Дюрера. Башта є головним оборонним ланкою в ланцюзі східних міських укріплень. При її будівництві використовували новітнє на той час досягнення західноєвропейського фортифікаційного мистецтва — створення парапету зі зрізом. При цьому способі, введений відомим німецьким військовим фахівцем і художником-архітектором середньовіччя Альбрехтом Дюрером, досягався ефект рикошету чавунних куль від стін верхнього ярусу башти. У путівниках вежу називають також вежею Альбрехта Дюрера.

Пам’ятка є однією з найцікавіших споруд оборонного зодчества XVI ст.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter