Новини
Суспільство

Як врятувати ягоди у літню спеку

З настанням літа в холодильниках українців у великих кількостях починають з’являтися різноманітні корисні продукти.

Серед них:

  • свіжі овочі (помідори, огірки, болгарський перець, молода капуста, селера, морква);
  • зелень (стрілки цибулі, шпинат, кріп і петрушка, листя салату);
  • фрукти (яблука, груші, абрикоси).

Всі ці смаколики найкращим чином впливають на людський організм, оскільки містять величезну кількість вітамінів та мікронутрієнтів.

І якщо фруктам та овочам завжди дістається максимум уваги, то про ягоди споживачі іноді забувають. Користь яких саме плодів найчастіше недооцінюють любителі суперфудів та органічної їжі?

Полуниця
Всього 33 кілокалорії на 100 грамів, неймовірний смак і приємний аромат – це не опис чергового «ПП-десерту» з популярної кулінарної книги, а реальні характеристики полуниці. Вона містить близько 8 грамів цукру (на 100 г) і вже завдяки цій особливості «виграє» у більшості популярних ягід та фруктів. 

Низька енергетична цінність в тандемі з чудовими смаковими властивостями – це не єдина перевага ягоди. Серед плюсів також:

  • позитивний вплив на мозок та органи зору;
  • вміст «ударної» дози антиоксидантів;
  • наявність елагової кислоти у складі;
  • високий вміст магнію і калію, корисних для серцево-судинної системи.

Зберігати полуницю тривалий час можна в охолодженому та замороженому вигляді. Для цього чудово підходять представлені за посиланням https://www.moyo.ua/bt/kbt/holodilniky/gorenje-no-frost/ холодильники Gorenje, обладнані зоною свіжості.

Лохина
Ще одна ягода, яка нормалізує роботу серця і захищає організм від передчасного старіння – лохина. Вона позитивно впливає на стан імунної системи та навіть нормалізує обмін речовин. 

Вживати лохину можна у якості корисного десерту, а також у складі оригінальних салатів. Також її можна додавати до смузі, різноманітних багатокомпонентних боулів та інших страв.

Малина
Завдяки корисному складу цю ягоду часто використовують під час виготовлення лікувальних засобів і БАДів. Вона має протизапальні та антибактеріальні властивості, тому і фігурує в списку «must have». 

Навіть після термічної обробки малина залишається максимально корисною. Саме ця особливість і призвела до поширення думки про цілющу дію малинового джему і варення.

Ожина
Справжня знахідка для імунітету і нервової системи. Ожину обов’язково потрібно вживати тим людям, які взимку страждають від гострих респіраторних вірусних інфекцій. 

У деяких випадках ця ягода здатна знижувати температуру тіла, тому з неї готують корисні морси й настоянки.

Журавлина
Через специфічний смак подобається ця ягода далеко не всім. Втім, для того, щоб змінити думку про неї, достатньо ознайомитися з переліком її корисних властивостей.

Журавлина сприяє відновленню нормального функціонування:

  • серця,
  • сечовивідних шляхів,
  • шлунку.

Щоб всі ці ягоди точно приносили користь організмові, перед їх вживанням необхідно переконатися у відсутності алергії або індивідуальної непереносності тих чи інших компонентів. 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter