Новини
Здоров’я

Медики Хмельницької інфекційки отримають страховки через зараження на роботі

Хмельницька інфекційна лікарня станом на 15 червня подала до міського відділення Фонду соцстрахування заяви-розрахунки на виплату відшкодування у зв’язку із зараженням СОVID-19 для двох лікарів-анестезіологів. Йдеться про суму 11 815 гривень. Допомога з тимчасової непрацездатності виплачується за місцем роботи у розмірі 100% середньої заробітної плати.

Ситуація із захворюванням медиків, які занедужали під час роботи, дещо складніша, ніж у решти громадян. Йдеться не лише про ГРЗ через коронавірус, й про інші проблеми зі здоров’ям. Тож як саме визначається, чи захворювання професійне – про це у відповіді на запит пояснив директор Державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Олег Балашов.

Процедуру проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві визначено порядком розслідування обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві. Порядок затвердив Кабмін своєю постановою у квітні 2019 року.

При гострих професійних захворюваннях інфекційного походження (вірусний гепатит, бруцельоз , сибірська виразка, кліщовий енцефаліт та інші) діагноз встановлюється лікарем-інфекціоністом та профпатологом з урахуванням епідеміологічного розслідування.

А от порядок визначення зв’язку захворювання через СОVID-19 медичного працівника з його професійною діяльністю визначає, у тому числі, й лікар-епідеміолог. Такий зв’язок має встановлюватися під час епідеміологічного розслідування. Керуватися ж фахівець має Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та Наказом МОЗ від 28 березня 2020 року «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу».

Окрім ситуації інфікування, під час проведення епідеміологічного розслідування враховують й інші фактори.

Це  контакт з хворим на  COVID-19 за місцем проживання, перебування у приміщеннях масового скупчення населення, виїзд в інші регіони України,  неблагополучні щодо захворюваності COVID-19 території, перебування за кордоном, – пояснив Олег Балашов.  

Станом на 15 червня до управління виконавчої дирекції Фонду соцстрахування в області  надійшло 90 повідомлень про зараження СОVID-19. Щодо цих випадів призначені комісії та проводиться епідеміологічне розслідування. Наразі вже складено 13 актів, коли захворювання визнане пов’язаним з роботою. І ще 5 – коли ні. 

Відділення фонду зобов’язані своєчасно та у повному обсязі відшкодувати потерпілим шкоду, заподіяну внаслідок погіршення його здоров’я. У разі ж смерті, відшкодування отримують родичі.  

Виплачуватись має допомога з тимчасової непрацездатності,  щомісячна страхова виплата втраченого заробітку. А також – одноразова допомога у разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого (після висновку МСЕК). У випадку тимчасового переведення потерпілого на легшу та менше оплачувану роботу має бути страхова виплата у розмірі його середньомісячного заробітку. У разі смерті передбачена страхова виплата особам, які мають на це право. Вони ж отримують і відшкодування вартості поховання потерпілого, – зазначив у відповіді на запит виконувач обов’язки начальника управління виконавчої дирекції Фонду соцстрахування в області  Сергій Кіндзерський.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter