Новини
Інфраструктура

Чому підтоплює Хмельницький

Причиною регулярних потопів у деяких мікрорайонах Хмельницького є масштабна забудова міста та зношеність зливових систем.

Ситуацію із водовідведенням в обласному центрі пояснив начальник Управління житлово-комунального господарства Василь Новачок.

Перш за все, розповів про вік зливових систем. Їм понад півстоліття – деякі закладалися ще в 1960-х роках. Більше того, будували ці системи не лише з бетонних труб, а й з бетонних колодязних кілець. Тепер ці кільця час від часу обвалюються, а там, де є обвал, є підтоплення (причому, цілих мікрорайонів).

Зокрема, через це не лише топило подвір’я будинків, що поблизу Автовокзалу №2…

…а й прорвало колектор на Трудовій.

Наразі цю проблему усунено.

Інший нюанс водовідведення  в Хмельницькому, – проектування. Зливові системи закладались, коли в місті було більше зелених зон. Вони теж забирали частину дощових вод, тому на них і робилась ставка.

Сучасний Хмельницький – це багато забудованих зелених зон. Багатоповерхівками замінили колишню Мар’янівську водовідвідну систему, яка пролягала вздовж і впоперек Південного Бугу. Вона збирала води з вулиць Зарічанської та Проспекту Миру і спрямовувала їх в річку. Частину води втягував ґрунт.

Зараз замість ґрунту в заплаві Південного Бугу – бетон та асфальт.

Відповідно, під час рясних дощів  мешканці ближніх будинків страждають.

Багато клопотів традиційно має і вулиця Геологів. Тут проблема ще й в тому, що тамтешні ливнівки приймають на себе води не лише з відповідної вулиці, а й з усіх ринків, що між вул. Геологів та Львівським шосе.

Аби зробити перебудову, потрібно не лише вкласти значну суму коштів, а й перемістити кудись торгові кіоски, які стоять на відповідній території.

За словами начальника Василя Новачка, одразу повністю перебудувати водовідвідну систему не можуть через брак коштів, а тому усувають після їх виявлення.

В свою чергу, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин на сьогоднішньому брифінгу зауважив, що напрацювання щодо нової системи водовідведення в проблемних частинах міста є. Але на заваді стає процес зведення міських забудов, які на разі тривають. Зокрема, це стосується вулиці Зарічанської на відрізку від вул. Свободи до вул. С. Бандери.

На жаль, поки не завершиться зведення тамтешніх торговельних центрів, цей відрізок надалі затоплюватиме. Що стосується територій, які затоплювало у попередні роки, – це «Думка» і автовокзал №2, то нині їх не топить, – зазначив міський голова.

Комплексні заходи з ліквідації підтоплень напрацьовуються і щодо вулиць мікрорайону Озерна.

Щороку на поточне обслуговування систем та прочистку труб витрачають близько 2 млн грн.

В управлінні ЖКГ зауважують: загалом водовідвідні системи в обласному центрі при всіх перерахованих нюансах та при умові тривалого дощу справляються на належному рівні.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter