Новини
Дозвілля

Інклюзивний ігровий майданчик з’явився у Хмельницькому

Перший у Хмельницькому дитячий інклюзивний майданчик розташувався у сквері імені Тараса Шевченка. Після реконструкції тут встановили нові сучасні гойдалки, на яких можуть розважатись діти з інвалідністю.

Такі майданчики необхідні для соціальної адаптації, розповідає директорка Хмельницького інклюзивно-ресурсного центру №1 Ольга Рибак.

«Головне, що тут дотриманий принцип включеності у процес. Включеності у процес дитини з особливими потребами у загальний процес з іншими дітьми. Це дуже важливо. Це і є інклюзія. Інклюзія це не лише про дітей і для дітей з особливими потребами. Це взагалі про доступність для різних категорій громадян, в тому числі й дітей», – каже Ольга Рибак.

Реабілітолог Андрій Маремуха розповів та показав як використовувати дане ігрове обладнання.

«Гойдалка для візочників — кращого варіанта не придумаєш. Тому що, так дитину взагалі не треба буде підіймати, садити на гойдалку, вона разом з візочком може заїхати. Стосовно безпеки тут є що доопрацьовувати. Тут немає гумового покриття, не бачимо відбійників, не бачимо м’якого поручня, за яке можна притриматись завозячи возик і вивозячи», – коментує Андрій Маремуха.

Це перший майданчик у Хмельницькому, де встановлені гойдалки для дітей з інвалідністю, каже начальник управління житлово-комунального господарства Хмельницької міської ради Василь Новачок.

«Обирали з того обладнання яке є, воно не дуже поширене, його не дуже багато, вибір не такий великий. Проектували об’єкт спеціалісти ЖКГ спільно із проектною організацією і відповідно обирали те обладнання, яке є не тільки зручним для використання, а й безпечним», – каже Василь Новачок.

Також, на дитячому майданчику у парку Шевченка встановлено й інші атракціони, деякі з них ще на завершальному етапі реконструкції.

За словами Василя Новачка, будували ігрову зону 2 роки, і з міського бюджету на це витратили три з половиною мільйони гривень.

«На майданчику канатні комплекси, атракціони «підшипники» куди дитина може залізти і крутитися. Все покриття виконане із гумового штучного покриття, проходи поміж ним викладені бетонною плиткою. По суті, всі основні роботи зроблені. Наразі вони ще огороджені задля того щоб свіже покриття дітки не зруйнували, після чого будуть встановлені додаткові елементи, для того щоб дітки могли по них горбиках лазити», – додає Василь Новачок.

Схожі гойдалки та ігрові простосування, які також будуть доступними для дітей з інвалідністю, встановлюю і в парку імені Чекмана, додає Василь Новачок.

Детальніше у сюжеті “Суспільного”:

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter