Новини
Події

Хмельницькі депутати на сесії ділили кошти та ефектно захищали мову

Хмельницький може отримати 50 мільйонів гривень державної субвенції на будівництво Палацу спорту. Про це йшлося під час сьогоднішньої позачергової, 43 сесії міської ради.

До 20 липня були зобов’язані забезпечити співфінансування з міського бюджету у розмірі мінімум 10 відсотків до залишкової кошторисної вартості станом на 1 січня 2020 року. На 1 січня залишкова вартість була 180 мільйонів гривень, тому ми маємо забезпечити фінансування в цьому році мінімум 18 мільйонів. 15 мільйонів гривень були виділені в грудні і в квітні, тому ми зараз довиділили 3,2 мільйона гривень. Документи всі готові, завтра подаємо. Впевнені, що якщо буде фінансування, ми отримаємо перемогу, – прокоментував Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Цього року Палац спорту зводять лише за кошти з міського бюджету.

За рахунок збільшення видатків зі спецфонду депутати також ухвалили рішення про виділення понад мільйона гривень на житло для учасників АТО. Понад три мільйони передбачили на завершення робіт в закладах освіти та на ремонт прибудинкової території на вулиці Свободи, 22.

Виділили також кошти на завершення будівництва першої черги НВК 10 (до кінця року), продовження будівництва корпусу НВО 1 (фасад, харчоблок, їдальня), добудову корпусу ЗОШ 8 (дах).

Майже 5,5 мільйона гривень перерозподілять на фінансову підтримку КП «Електротранс». Це ті кошти, які відшкодовуються підприємству за перевезення пільговиків. Тобто ціна пільгових перевезень у Хмельницькому – це трохи більше 90 мільйонів гривень. Ще в межах 9-10 мільйонів гривень коштують автобусні перевезення.  

Крім того, рішенням сесії газопровід, який належить підприємству «Укравтогаз», планують перенести за межі сміттєвого полігону.

Ще до початку сесійного засідання на трибуні та біля неї з’явилися триколор та свинячі язики. Депутатка Тетяна Калюжна зробила заяву на підтримку мітингувальників, які нині протестували на майдані проти змін у мовному законі.

Звернення до уряду не готували.

У когось виникає питання, чому тут лежить триколор, чому розвішані язики. Язики можуть бути тільки в такому вигляді. Все інше має бути мова. Хочу наголосити і попросити апарат ради нагадати пану Габінету, який є намісником Президента тут, у нас, в Хмельницькому, щоб він доніс нашу позицію, яку ми неодноразово висловлювали, аби не допустити знущання над Україною і не допустити знищення нашої мови, – проголосила з трибуни депутатка.

Судячи з розвитку подальших подій, справу донесення позиції депутатів до очільника області вони взяли в свої руки. Тетяна Калюжна разом з депутатом обласної ради Віктором Бурликом у супроводі преси перенесли прапор та язики із сісейної зали міської ради у приміщення обласної державної адміністрації.

Позаяк голови ОДА на місці не було, делегація залишила «подарунок» на дверях його кабінету, попередивши секретарку, аби Дмитро Габінет передав його «українофобові» Бужанському.

Нагадаємо, народний обранець від партії “Слуга народу” Максим Бужанський запропонував відкласти перехід російськомовних класів на українську мову старшої школи ще на три роки. Правки до мовного закону у парламенті мали розглядати сьогодні, проте голосування відклали. Тим часом українці в різних містах, зокрема, й у Хмельницькому, вийшли на акцію протесту. Вони вимагають прибрати руки від української мови.

Довідково: Так званий законопроект про мову, ініційований нардепом від «Слуги Народу» Максимом Бужанським, Верховна Рада України має розглянути завтра, 17 липня. Документ передбачає внесення змін, які стосуються навчання державною мовою. Згідно з чинним законодавством, з 1 вересня цього року навчання у російськомовних класах має проходити щонайменше на 80 відсотків українською мовою. Натомість Бужанський пропонує здійснити такий перехід у 2023 році та переглянути обсяг навчання державною мовою. Зокрема, у 5-8 класах викладання шкільних предметів українською має становити 20%, у 9 – 40%, а у старших – 60%.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter