Новини
Здоров’я

Де у Хмельницькому можна протестуватись на COVID-19?

На Хмельниччині та в Україні щодня зростає кількість інфікованих COVID-19. З кожним днем все більше людей здають ІФА або ПЛР-тести, аби зрозуміти чи наявний вірус або антитіла до нього в організмі.

Але не усі хмельничани розуміють відмінність між цими двома тестами. ІФА-тест виявляє імунну реакцію на вірус — рівень антитіл. Експрес-тести також виявляють антитіла в організмі як відповідь на антиген, проте мають низьку чутливість та специфічність порівняно з ІФА-тестами. ПЛР-дослідження виявляє вірус, тобто його генетичний матеріал.

Хмельницькі медичні установи роблять безкоштовний аналіз на коронавірус лише тим, у кого є симптоми вірусу (пневмонія) і направлення від сімейного лікаря, контактним особам на 14-й день ізоляції, медпрацівникам, силовикам та військовослужбовцям. Про це повідомив заступник голови ОДА Роман Примуш.

Також проводяться платні тести для тих, хто просто бажає знати чи він інфікований. Такі тести можна зробити у Хмельницькому обласному лабораторному центрі МОЗ, лабораторії хмельницького перинатального центру, Хмельницькому міському лікувально-діагностичному центрі та у міській лікарні.

З 08 серпня платні дослідження щодо відбору біоматеріалу та визначення коронавірусу COVID-19 проводитись не будуть. Зазначені дослідження будуть здійсненні лише для громадян, у яких підключений додаток “Дій вдома”.

Відбір біоматеріалу з верхніх дихальних щляхів  (носо- та ротоглотковий мазок) проводять кваліфіковані фахівці ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоровꞌя України» за адресою: м.Хмельницький, вул. Храновського, 12 (час відбору: з 9 год. 00 хв  до 16 год. 00 хв – субота, неділя вихідний). Термін проведення досліджень до 48 годин.

Вартість ПЛР-тесту в лабораторії коштує 836 гривень + банківські послуги.

Оплата проводиться згідно наданого рахунку, який Вам видають перед відбором біоматеріалу в лабораторії, після написання заяви та підписання відповідного договору про надання медичної послуги громадянину. Оплатити послугу можливо в будь-якій банківській установі, а також – скористатись послугами інтернет-банкінгу (наприклад: «Приват-24»). Документ, що підтверджує оплату (наприклад: скан-копія квитанції, або звичайна фотокопія квитанції) надсилається через інтернет месенджери на номер мобільного телефону – (096)6779017. Також, як варіант, можливо безпосередньо пред’явити оригінал документа (платіжку), що підтверджує оплату перед отриманням бланку результату. В разі необхідності (за бажанням замовника послуги), протокол (результат лабораторного дослідження) надається з офіційною печаткою установи та з дублюванням протоколу досліджень англійською мовою.

Видача протоколів (результатів) дослідження відбувається за адресою: м.Хмельницький, вул. Пилипчука,55 (вхід з двору).

Консультації для категорії осіб, які підключили мобільний додаток «Дій вдома», надаються за телефоном: (0382)657764 з 9.00 до 17.00 субота, неділя вихідний.

Консультації для усіх інших категорій осіб (туристичні поїздки, робота за кордоном, планова та позапланова госпіталізації, контакті особи з хворим COVID-19 тощо) надаються за телефоном: (0382)763504.

Також ПЛР-тестування проводиться у Хмельницькому міському перинатальному центрі. Вартість послуги становить 584 гривні + банківські послуги. Бажано приходити із направленням від сімейного лікаря.

На процедуру потрібно попередньо записатись за номером телефону (093) 500-11-17. Результати видаються на наступний день після 15:00. Адреса: місто Хмельницький, вулиця Хотовицького, 6. Забір біоматеріалів здійснюється з понеділка по четвер з 8.00 до 10.00.

Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр  на базі поліклініки №4 робить лише ІФА-тест. Адреса: вулиця Молодіжна, 9. Розклад роботи з 8:00 – 19:00 з понеділка по п’ятницю. Приймальня центру – (0382) 71-83-35, реєстратура поліклініки – (0382) 67-00-15.

 Хмельницька міська лікарня робить лише ІФА-тест. Адреса: провулок Проскурівський, 1. Телефон: (0382) 79-40-96.

Вартість тесту ІФА коливається від 160 до 200 гривень.

Зробити ПЛР-тест на коронавірус за 1 день у Хмельницькому можна також у сучасній лабораторії Меділабс.

Автор: Катерина Прокопець

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter