Новини
Дозвілля

Арт-релакс: у Хмельницькому провели уроки іконопису для учасників ООС

Днями у Хмельницькому відбулось два майстер-класи по іконопису на склі для учасників Операції об’єднаних сил.

Участь брали не лише військові, а й члени їх сімей. Проводила заняття майстриня з Хмельницького, арт-терапевтка Тетяна Цимбарецька. Вона зазначила, що проводить терапію мистецтвом не вперше, а саме для учасників подій на сході України вибрала напрямок «арт-релакс». За її словами, створення картин відкриває внутрішній світ людини.

«Це захоплення відкрило для мене Україну та українську душу. Моє знайомство з народною іконою на склі відбулось в Коломиї, в Національному музеї. До цього я малювала візантійські ікони і мала благословення від священника»,- розповідає мисткиня. – «В українській іконі на склі я побачила все, що можна говорити про народність, віру та традиції. Вона притягує своєю простотою та щирістю, в ній – та віра і та молитва, яка йде від серця. Ікона – це своєрідне вікно у духовний світ».

Додає, ікони, що малюють учасники – не канонічні, але енергетика, яку вкладає автор, дозволяє доторкнутися  до власної історії та віри, а це – те, що «передаємо від покоління до покоління, те що пов’язує нас з нашими батьками».

«Головне для учасників майстер-класу – отримати задоволення та відчути, що віра допомагає вирішити будь-яку складну ситуацію, а мистецтво дозволяє відродити в собі вогник надії на краще», – говорить пані Тетяна.

Організатори заняття по іконопису – Хмельницька обласна організація «Гендерна рада» –  розповіли, що арт-терапія проходять в рамках проєкту соціально-психологічної допомоги сім’ям ветеранів АТО у Хмельницькій області.

«Не забуваймо, що війна триває і лихо торкнулось тисячі українських сімей. Тому наша організація продовжує надавати підтримку тим, хто цього потребує – юридичну, психологічну. Ми також плануємо проводити тренінги по написанню бізнес-планів для тих, хто ще не зорієнтувався чи має бажання перепрофілювати свою діяльність. Самозайнятість дозволяє повернутися до  мирного життя і відчувати себе повноцінним членом суспільства», – розповіла представниця громадської організації Ірина Столярчук.

Досвід проведення подібних занять демонструє, мистецтво  відкриває «друге» дихання для військових, а саме ікони, хоча і не освячені, мають велике енергетичне значення.

Автор: Катерина Прокопець

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter