Новини
Суспільство

Через несприятливі погодні умови на Хмельниччині відкладається посів озимих

Початок масової сівби озимих культур під урожай 2021 року у Хмельницькій області може затриматися до кінця вересня – початку жовтня. Про це повідомляє Департамент розвитку промисловості та агропромислового розвитку Хмельницької ОДА.  

Перша та друга декада вересня характеризувалася сухою та жаркою погодою для даного періоду. Такі погодні умови з різкими нічними та денними коливаннями температури повітря негативно позначаються на завершальному етапі розвитку пізніх культур та на підготовці ґрунту під сівбу озимих культур урожаю 2021 року.

Середньодобова температура повітря виявилася на 2,0–6,20С вищою за норму і становила від 14,9 до 21,10С тепла, максимальна температура повітря досягала 26,8-36,00С, мінімальна у найхолодніші ночі знижувалась до 5-150С. Відносна вологість повітря у середньому становила від 35 до 84 %. У денні години відмічалося її зниження до 30 % і нижче.

Дуже високі денні температури повітря та ґрунту посилили та поширили ґрунтову посуху. У деяких місцях області пройшли короткочасні дощі різної інтенсивності, проте вони були не ефективними, зволоження відбулось тільки у верхніх шарах ґрунту не поповнивши волого запасів у ґрунті.

Департамент також інформує, що формування та якість сходів на вже засіяних площах пшеницею озимою буде залежати лише від дощів, які очікуються найближчим часом

Автор: Юлія Ростоцька

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter