Новини
Духовність

У Меджибожі презентували проект “Меджибіж полікультурний”

Презентація відбулася 27 вересня у Меджибожі.

Проект реалізовано Хмельницькою обласною громадською організацією “Постійнодіюча археологічна експедиція “Меджибіж-2000” у партнерстві з Державним історико-культурним заповідником “Межибіж” за підтримки проекту ReHERIT та Європейського Союзу.

Директор державного історико-культурного заповідника “Межибіж” Олег Погорілець пояснив: “Переосмислення спадщини – це є метою проекту “Меджибіж полікультурний”.

Полікультурний Меджибіж

Заступник директора історико-культурного заповідника “Межибіж” з наукової роботи Ігор Западенко також додав: “Проект “Ми створили 96-сторінковий ілюстрований путівник “Меджибіж полікультурний” (тираж 1000 примірників) та однойменну мобільну виставку, і тепер вручимо їх меджибіжчанам. Так, цей путівник насамперед для самих меджибіжчан.Він пропонує подорож до сусідньої вулиці, сусіднього кварталу, де живуть люди іншої, відмінної етнічної культури та традицій. І навіть до цікавинок своєї власної історії та культури, які залишаються “невідомою землею” для багатьох.Але саме тим і цікавий Меджибіж, що у маленькому містечку, яке наступного року відзначить своє 875-річчя, різні народи створили унікальну суміш культурної спадщини і залишили її для нас, сучасників”.

меджибіж


Мета проекту: сформувати у локальній громаді та в Україні розуміння культурної цінності та туристичної привабливості Меджибожа та стимулювати більш активне культурне, освітнє та економічне використання локальної спадщини.Під час реалізації проекту створено комунікативні засоби, які:
– підвищують цінність селища Меджибіж від рівня “села біля фортеці” до рівня самобутнього міста з співіснуванням кількох культур;
– збільшують поінформованість локальної спільноти та українського суспільства про Меджибіж як історичний центр перетину та взаємодії кількох етнічних культур;
– мотивують до збереження, вивчення та раціонального використання мультикультурної спадщини народів, об’єднаних історичним сусідством.У програмі:- Презентація результатів проекту: путівника та мобільної виставки “Меджибіж полікультурний”.
– Концертно-мистецька програма “Коли звучать пам’ятки” камерного оркестру та солістів Хмельницької обласної філармонії.
– Екскурсійний майстер-клас “Меджибіж полікультурний” на основі об`єктів, маршрутів та історій путівника для екскурсоводів, гідів, аматорів локальної культурної спадщини.
– Обід.
Учасники презентації отримали примірник ілюстрованого путівника “Меджибіж полікультурний” (обсяг 96 сторінок).
Презентація відбудеться в Меджибізькій фортеці.

Автор: Юлія Ростоцька

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter