Новини
Екологія

Хмельницькі екологи знайшли порушення у загаті на Горині

У рукаві Горині на території Славути через падіння рівня води тепер болото. У річці нестача кисню. А без нього вона втрачає здатність самоочищатися від органічних сполук, і все живе в ній гине.

На думку представників Держекоінпекції в області, ситуацію спричинила споруджена з порушеннями штучна загата рукава річки Горинь. Натомість Славутський міський голова вважає: загата, навпаки, корисна.

“Якщо загатили – є порушення. Для ліквідації наслідків треба перевірити. А щоб притягнути порушника до відповідальності, ми маємо зафіксувати факт порушення і підписати його з керівником даного підприємства”, – розповідає начальниця відділу організаційно-аналітичної діяльності Держекоінспекції в області Наталія Сологуб.

Водночас екоінспекторів на перевірку представники підприємства “Славгідро”, яке загатило рукав, не пускають.

Ситуацію із загатою рукава річки може вирішити місцева влада. Адже згідно із статтею 32 закону України про органи місцевого самоврядування владці мають забезпечити дотримання вимог природоохоронного законодавства на підконтрольній території місцевої громади.

“Там його треба засипати. Пересохло і правильно, зате не підмиває моста, будинків, людських городів. Працівники, які будували ГЕС, спрямували потік води природним руслом. Зробили добру справу, і їм потрібно подякувати. Вони доглядають дамбу, поремонтували мости. Також регулюють дебіт води, щоб не було затоплень” – вважає Славутський міський голова Василь Сидор.

За словами міського голови, якщо екоінспекція доведе незаконність споруди, і її знесуть, у цій місцевості можлива повінь, – повідомляє Суспільне Поділля.

Автор: Юлія Ростоцька

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter