Новини
Бізнес

Що таке «промисловий безвіз» і до чого тут місцеві вибори

Кандидати у депутати Хмельницької обласної ради вважають: угода АСАА з ЄС – дієвий інструмент для усунення багатьох технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та Євросоюзом, який суттєво спростить вихід на європейські ринки і для невеликих виробників.

Саміт Україна — ЄС

Саміт Україна — ЄС, що відбувся 6 жовтня в Брюсселі, розвінчав міфи про охолодження відносин між Україною та ЄС. На першому від початку пандемії масштабному заході сторони провели однозначно успішний живий діалог. Отже, жодних зупинок на шляху України до Євросоюзу не буде, безвіз ніхто не скасовує, до того ж запровадять іще й «промисловий безвіз».

У підсумковій заяві Саміту йдеться:

«Базуючись на успішних українських реформах та міжнародній підтримці після Революції Гідності, ЄС оголосив про нові програми з підтримки сільського господарства, місцевого мікровиробництва, малих і середніх підприємств, зокрема за рахунок кредитування в місцевій валюті, громадянського суспільства, транспорту, інфраструктури, навколишнього середовища та кліматичної діяльності, а також про конкретну підтримку для сходу України. ЄС також продовжує підтримувати Україну в питаннях децентралізації, зміцнення місцевого самоврядування та в посиленні боротьби з корупцією. Ми привітали підписання фінансових угод у рамках Інструменту європейського сусідства щодо сходу, громадянського суспільства та клімату».

Простіше кажучи, серед багатьох здобутків Президент Зеленський домігся підтвердження, що Київ і Брюссель продовжать рух у напрямку «промислового безвізу», готуватимуть оновлення Угоди про асоціацію та підтримують інтеграцію ринків України та Євросоюзу. А також домовилися про місію ЄС, що працюватиме над угодою, яка підтримає українського експортера — «промисловий безвіз» для українських товарів.

Що означає «Інтеграція української промисловості до ринку ЄС»?

Якщо коротко, покращиться імідж продукції Made in Ukraine і полегшиться доступ України на глобальні ринки. Уніфікація та сумісність стандартів якості позбавлять українського виробника клопоту та витрат на проходження сертифікації в ЄС. Товари, вироблені в Україні, відповідним чином маркуватимуть й ці сертифікати визнаватимуть в країнах Євросоюзу.

Щоб відкрити доступ промислової продукції України на ринки країн ЄС необхідно імплементувати в законодавство України спеціальний регламент Євросоюзу. Для цього потрібно підписати Угоду про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (Agreements on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Goods, скорочено — АСАА). Для приведення української національної системи стандартизації у відповідність до європейської закон для імплементації цього регламенту в законодавство України вже підтримала Верховна Рада й підписав Президент.

Мова про прийнятий голосами «слуг народу» законопроєкт №1068 про добровільну стандартизацію та внесення змін до деяких законодавчих актів України, і сам Закон України «Про стандартизацію». Наразі, за словами Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашко, планується, що найближчим часом Європейською стороною буде проводитись Попередня Оціночна Місія готовності української інфраструктури якості до укладання Угоди АСАА. Сподіваємось на позитивні результати цієї роботи.

Згідно з Угодою, вимоги до якості вітчизняних продуктів в Україні стануть ідентичними до вимог і стандартів в ЄС. Тож українські виробники отримають право наносити на продукцію європейський знак відповідності, а сертифікація українськими органами визнаватиметься в Євросоюзі.

Чим корисний «промисловий безвіз»?

Із підписанням «Промислового безвізу» український середній і малий бізнес фактично отримує можливість виходу на європейський ринок.

Підписання ACAA дасть змогу вітчизняним експортерам маркувати продукцію знаком СЕ й вільно продавати її на ринку ЄС без додаткової сертифікації. Потенційно Угода може охопити до п’ятої частини українського експорту до ЄС, передусім продукцію машинобудування. А в перспективі пошириться на інші сектори промислової продукції (адже наразі йдеться про товари машинобудівної галузі) та на інші глобальні ринки — Швейцарію, Норвегію, Ісландію, Туреччину, США, Канаду, Японію, Австралію, Нову Зеландію.

Українські виробники-експортери зможуть економити час і гроші на дороговартісну сертифікацію в ЄС, що своєю чергою дозволить знизити собівартість і збільшити привабливість України для локалізації виробництва. Завдяки АСАА українські органи сертифікації зможуть самі видавати сертифікати, які визнаватимуться ЄС. Після підписання Угоди покупець в Євросоюзі більше не вимагатиме від українського виробника європейський сертифікат.

Вітчизняні імпортери також отримають вигоду від підписання АСАА — будь-яку продукцію, марковану європейським знаком відповідності СЕ, можна буде завозити до України без додаткової сертифікації.

Підписання такої угоди по суті є для середнього та малого бізнесу входом до елітарного клубу. «Промисловий безвіз» значно підвищить конкурентоспроможність українського експорту, а ЄС визнає українську промисловість такою ж розвиненою, як і європейську. Це також є стимулом до залучення капітальних інвестицій і розміщення виробництва на території України.

Крім того, Україна нарешті позбудеться системи стандартів, отриманої в спадок з радянських часів, яка не відповідає ні сучасним нормам, ні вимогам до якості товарів, ні реальним попиту і пропозиції, як усередині країни, так і поза її межами.

Говорячи про вигоди ACAA для України, не можна не згадати хороші новини з Британських островів, де 8 жовтня Україна та Велика Британія підписали Угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство. Вона замінить Угоду про асоціацію в торгівлі з Великою Британією після виходу країни з ЄС. Документ підписали під час візиту Президента Зеленського до Лондона. Глава МЗС Дмитро Кулеба вже назвав це «історичним моментом», а прем’єрміністр Великої Британії Борис Джонсон сказав, що «це означає більше торгівлі, більше безпеки, більше взаємодії між Україною та Великою Британією». Затвердивши стратегічне партнерство й розпочавши новий етап у 29-річній історії взаємин між Великою Британією та незалежною Україною, ми отримуємо ще один перспективний ринок для експорту своїх товарів.

Володимир Копанчук, кандидат у депутати Хмельницької обласної ради від партії «Слуга Народу»

Як зазначає кандидат у депутати Хмельницької обласної ради Володимир Копанчук: «Угода АСАА з ЄС – дієвий інструмент для усунення багатьох технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та ЄС. Вона сприятиме розширенню груп товарів в структурі експорту і дозволить змістити пріоритети з ключової на зараз сільськогосподарської продукції на інші види промисловості. Як результат – нові можливості для підприємств нашої області, які працюють в різних галузях товарного виробництва та створюють продукт з високою доданою вартістю, стати впізнаваними на ринках держав Європи та бути конкурентноспроможними за рахунок відсутності додаткових мит та обмежувальних квот. Це, в свою чергу, також стане каталізатором до ланцюгової реакції зростання ВВП».

Юрій Маєвський, кандидат у депутати Хмельницької обласної ради від партії «Слуга Народу»

В свою чергу, кандидат у депутати Хмельницької обласної ради Юрій Маєвський переконаний, що дія угоди суттєво спростить вихід на європейські ринки і для невеликих виробників.

«Переконаний, що підписання та реалізація угоди призведе до зростання іміджу продукції, виготовленої в Україні, полегшить її доступ на глобальні ринки та збільшить привабливість України для локалізації виробництва.

Найголовніше, ми повинні всебічно підтримати національного товаровиробника і бути не сировинним придатком, а країною, яка експортує продукт з кінцевою доданою вартістю, що, в свою чергу, дасть суттєвий поштовх до економічного зростання нашої держави та розвитку внутрішнього ринку!» – зазначив він.

ДП Славутський комбінат «Будфарфор»
ПАТ «Красилівський машинобудівний завод»

До чого тут місцеві вибори в Україні?

На черзі – попередня оцінка готовності України до підписання Угоди АСАА. У разі, якщо вона буде високою, «промисловий безвіз» у перших трьох пріоритетних сферах стане реальним.

Наступним кроком стане розширення АСАА на нові сектори — радіообладнання, екологічний дизайн, медичні вироби, тощо. А це так чи інакше означає створення сучасних підприємств і тисяч нових робочих місць, розбудову інфраструктури та наповнення місцевих бюджетів за рахунок податків, які будуть направлені на розвиток регіону.

Та лише опозиція й політикани старого формату ніколи не підтримували ні ініціатив Президента, ні їхнього логічного законотворчого продовження «слугами народу» в парламенті. За законопроєкт про добровільну стандартизацію традиційно не проголосував жоден представник фракції партій «Опозиційна платформа — За життя», «Європейська солідарність» і «Батьківщини», не залишаючи тим самим підстав для впровадження змін на місцях.

Але 25 жовтня на місцевих виборах, які, до речі, обов’язково відбудуться, кожен може змінити «статус кво», перезавантаживши місцеву владу, щоб рухати свій край уперед до успіху. І стратегія розвитку кожного регіону — це дорожня мапа на цьому важливому, складному шляху.

Підтримавши кандидатів у депутати міських та обласних рад, а також на міських голів від партії влади, виборці завершать формування команди «Президент — парламент — місцева влада». Українці мають побачити цей зв’язок і взяти відповідальність за створення ланцюга ініціатив, безвізів та процвітання свого краю.


Політична агітація
Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter