Новини
Здоров’я

COVID-19: куди поділися гроші з «коронавірусного» фонду

Пандемія стає для України катастрофою. З кожним днем статистика COVID-19 зростає: за кожну добу понад 500 мешканцям Хмельниччини діагностують цю хворобу. Вже маємо в області понад 12 тисяч інфікованих.

Деякі лікарні заповнені вщент: в Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Дунаївцях. Ні медики, ні пацієнти досі не відчули підтримки влади у протидії коронавірусу. Чому? Та тому, що гроші з коронавірусного фонду, а це 64 мільярди гривень (!!!), мали би бути витрачені не на дороги, ручних силовиків влади або премії тим, хто не має жодного стосунку до боротьби з коронавірусом. З цього фонду досі не придбали жодного апарату ШВЛ! Під яким «сукном» можновладці України загалом, і Хмельниччини зокрема, тримають кошти на порятунок громадян?

Якби завідувач відділенням анестезіології та інтенсивної терапії Шепетівської ЦРЛ Валерій Сивоконюк не забив на сполох, то й досі питання з обладнанням для важких пацієнтів із COVID-19 залишилося би поза увагою. Але увага – це ще не вирішення питання. Як же відреагувала влада на його «крик» душі? Попросила зайвий раз не піднімати збурення серед населення. Тому що, мовляв, Шепетівська лікарня повністю забезпечена киснем і надає відповідну допомогу.

Влада, яка декларує допомогу у боротьбі з ковідом на всіх напрямках, насправді залишила людей сам на сам із хворобою. За власний кошт хворі мають робити тести, аби швидше почати лікування, якщо діагноз підтвердиться. Це ж лікування майже повністю люди потім самі й оплачують. А 64 мільярди гривень антикоронавірусного фонду розкрадаються і розбазарюються.  І хоч чиновники заявляють, що лікування від коронавірусу – безкоштовне, а  хворі купують тільки ті препарати, які необхідні для лікування супутніх хвороб, які коронавірус лише ускладнює, людям від цього не легше, вони відчувають як все є насправді, бо платять за все самі. А результатів безкоштовного тестування декому доводиться чекати по тижню, приймаючи, превентивно, визначені протоколом антибіотики, які б’ють не лише по кишені, а й по імунітету та здоров’ю.

Медикам, які щодня на роботу йдуть, немов на лінію фронту, влада обіцяла виплати. Попри те, що про них з владних кабінетів регулярно звітують, лікарі то тут, то там скаржаться: гроші вони не отримують, або отримують невчасно. Або їм платять похвилинну тарифікацію за час перебування з хворими. Іноді медики вдаються до крайніх методів. Так, зокрема, працівники інфекційного відділення Теофіпольської центральної районної лікарні погрожували страйком з 1 жовтня – через невиплачені кошти за роботу з хворими на COVID-19 ще з 1 липня.

Команда лідера «Європейської Солідарності», п’ятого Президента України Петра Порошенка, реалізувала велику благодійницьку програму, в рамках якої забезпечено 50 апаратів ШВЛ, 130 000 захисних костюмів для медиків, 10 000 захисних окулярів, 50 000 ІФА-тестів. У тому числі – в Хмельницькій області. Але опозиція не може замінити собою владу, а лише контролює її, вказуючи на її кричущу некомпетентність. Безпорадною, немічною та безвідповідальною назвав її п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Він оприлюднив чіткий план подолання епідемії коронавірусу і закликав очільників держави врешті-решт реально оцінити небезпеку, яка насувається на країну.

Перше. І це ультиматум. Слід негайно подбати про захист лікарів. Застрахувати їх, забезпечити костюмами, не затримувати передбачені законом трьохсотвідсоткові доплати.  

Друге. На рівні Президента та Уряду, місцевої влади розробити і затвердити стратегію подальшої боротьби з коронавірусом, розраховану, як мінімум, на 2021 рік. І має бути чітке розуміння, що епідеміологічні заходи мають здійснюватися без припинення економічної активності. Цю опцію наші «майстри спорту» використали ще весною – передчасно і неефективно.  

Третє. Ми вимагаємо звіту Кабміну щодо розкрадання антиковідних коштів. Повернути у Фонд боротьби з коронавірусом незаконно вилучені звідти 35 мільярдів. Спрямувати їх на закупівлю засобів індивідуального захисту для лікарів та усього необхідного для хворих. НАБУ має розслідувати нецільову витрату грошей. Ділки, які вирішили набити кишені та погріти руки на антиковідному фонді – мають сісти на лаву підсудних.

Четверте. Слід розривати ланцюги поширення хвороби. Зробити тестування доступним для всіх, а не для тих, хто може за це платити скажені гроші.  В першу чергу, безкоштовно тестувати лікарів та вчителів.  

П’яте. Повернути 5 мільярдів, вилучених при секвестрі в освіти. Направити їх на захист дітей та педагогів, на технічне забезпечення дистанційного навчання.

Шосте. Уряд зобов’язаний запустити вітчизняні лінії виробництва засобів індивідуального захисту високої якості за максимально низькою ціною. Так як це зараз почав робити «Рошен» з багаторазовими костюмами для медиків. Акції, як це робить наша команда, забезпечивши кредит виробникам під півтора відсотка річних.

Нарешті, у кожній області, місті, громаді слід створити локальний фонд протидії коронавірусу і прийняти відповідні програми, розраховані не менше, ніж на рік. Прикро дивитися, як Офіс Зеленського та його Уряд, з одного боку, та міські голови, з іншого, як ту гарячу картоплину  перекидають відповідальність одне на одного», – зазначив лідер «Європейської Солідарності».


Політична агітація
Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter