Новини
Здоров’я

ТОП лайфхаків, як захистити свій організм від зневоднення

Скільки рідини вживати – вирішується індивідуально та залежить від віку та інших особливостей організму. Тому варто проконсультуватися з лікарем, щоб подбати про себе якнайкраще. У випадку, коли водний баланс порушено, може знадобитися медикаментозне лікування, яке варто розпочинати після відвідування лікаря-фахівця.

Навіщо підтримувати водний баланс

Підтримання водного балансу для людини важливе, оскільки на 75-80% наш організм складається з води. Якщо баланс порушено і рідини недостатньо, виникає зневоднення. Проблема зневоднення може стосуватися кожного, навіть якщо організм і не демонструє яскраво виражених симптомів. Це небезпечно, бо завдяки воді відбувається обмін речовин, постачання корисних речовин до клітин, виведення токсинів та продуктів розпаду, підтримання теплового балансу. Коли в організмі відчутна нестача рідини, відбувається порушення травлення, підвищується в’язкість крові (і ризик утворення тромбів), уповільнюються біохімічні процеси.

Скільки рідини нам слід вживати, щоб залишатися здоровими? Це вирішується індивідуально та залежить від вікових та інших особливостей організму, тому варто проконсультуватися з лікарем, щоб подбати про себе найкращим чином. Найчастіше, навіть знаючи свою добову потребу в рідині, ми можемо забувати вживати необхідну кількість, тому ми підготували перелік лайфхаків, серед яких ви знайдете корисні для себе. 

Лайфхаки, які допоможуть пити більше води

Вживати рідину, щоразу проходячи повз кулер – це не здорово і варто дотримуватися міри, щоб не нашкодити. Наступні лайфхаки допоможуть це зробити раціонально:

  • 1. Встановіть для себе графік прийому води.
  • 2. Відстежуйте, скільки ви вживаєте рідини протягом дня – робіть нотатки у спеціальному блокноті, додатку чи календарі.
  • 3. Обмежте вживання напоїв, які зневоднюють організм: кави, чаїв на основі специфічних трав’яних зборів (якщо в цьому немає особливої потреби) та алкоголю. Натомість пийте свіжу чисту воду.
  • 4. Завжди тримайте неподалік пляшку чи горнятко зі свіжою водою.
  • 5. Прислухайтеся до організму, щоб не плутати спрагу з голодом (і не «заїдати» спрагу)

Особливо слідкуйте за водним балансом, якщо перебуваєте у спекотному кліматі, приміщенні із сухим повітрям, в салоні літака (де завжди дуже сухе повітря) та під час фізичних навантажень.

Лайфхак, як економити, замовляючи ліки додому

У випадку, коли водний баланс порушено, можуть відбуватися збої в роботі організму та розвиватися захворювання:

  • порушення роботи шлунково-кишкового тракту (наприклад, гастрит, закрепи тощо),
  • почуття виснаження,
  • хронічна втома,
  • тиск знижується або підвищується,
  • розвиваються проблеми із слизовими оболонками (зокрема дихальної системи),
  • дерматити тощо.

В такій ситуації знадобиться конкретне медикаментозне лікування, яке варто розпочинати виключно після відвідування лікаря-фахівця. А найвигідніші ціни на ліки можна знайти тут. Зважте, що підбирати препарати самостійно – небезпечно для здоров’я, тому краще звернутися до свого лікаря за рецептом.

Щоб не довелося звертатися за фаховою допомогою, краще не доводити себе до виснаження і подбати про збалансоване вживання рідини заздалегідь. Для цього корисно відстежувати свій стан і звертати увагу на порушення роботи систем організму.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter