Новини
Духовність

На Хмельниччині надзвичайники стежать за тими, хто пірнає в ополонки

Рятувальники ДСНС Хмельниччини у цілодобовому режимі слідкують за безпекою громадян під час Водохреща. Аби святкові купання минули без проблем, надзвичайники проводять з пірнальниками роз’яснювальну роботу та, за необхідності, надають долікарську допомогу.

Без масових заходів, але з пірнанням

Традиційно на Водохреще, 19 січня, до водойм у різних куточках Хмельницької області вирушають бажаючі зануритися у крижану воду. Аби уникнути непередбачуваних ситуацій, на Хмельниччині за безпекою жителів краю стежать 85 рятувальників на 16 одиницях спецтехніки.

В обласному центрі ополонки для купання традиційно облаштовують на Південному Бузі, де за святкуванням стежать з двох рятувальних постів, повідомляють у пресслужбі ДСНС у Хмельницькій області. Цього року, щоправда, бажаючих зануритися в ополонку було значно менше, ніж зазвичай.

Нагадаємо, через введений у країні локдаун, влада міста вирішила не влаштовувати масових заходів у цей святковий день і закликала містян провести його в родинному колі.

А от традиційне освячення води у Хмельницькому відбулося як у храмах, так і в інших частинах міста. Вранці на набережній Південного Бугу обряд провів капелан 19-ї окремої ракетної бригади «Свята Варвара» архимандрит Даниїл Тарнавський. Також традиційно освятили воду в одному із резервуарів на водопровідній насосній станції №9, звідки вода надходить у оселі мешканців міста. Тож хмельничани, які з тих чи інших причин не змогли освятити воду у церкві, отримали її просто вдома, з-під крану.

У Шепетівці пірнали на 4-х ставках

У Шепетівці ж бажаючі зануритися у крижану воду могли зробити це на водоймі, які об’єднує в собі 4 невеликих ставки. Як зазначає видання “День за днем”, з посиланням на бувалих моржів, сьогоднішня погода, коли температура тримається на позначці мінус 16 градусів, – найсприятливіша для занурення.

Поблизу водойми рятувальники також подбали про безпеку шепетівчан: облаштували мобільні пункти обігріву, приготували гарячі страви – юшку та чай, розвели багаття, аби містяни могли швидше зігрітися.

Освятив воду у водоймі отець Ана­то­лій Ве­ре­сюк, нас­то­ятель цер­кви свя­тих му­че­ниць Ві­ри, На­дії, Лю­бо­ві та ма­те­рі їх Со­фії, попередньо розказавши іс­то­рію свя­та Хре­щен­ня Гос­поднього.

Як повідомляє видання, у селах поб­ли­зу Ше­пе­тів­ки цього року купелі для занурень, здебільшого, не вирубували, лише освятили воду.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter