Новини
Інфраструктура

Доставка газу: за що платять хмельничани розповіли у АТ «Хмельницькгаз»

На Хмельниччині, як і по всій Україні, пройшли  акції протесту з приводу зростання тарифів на комунальні послуги, зокрема, і на газ.  

Однак, як бачимо, споживачі не відокремлюють питання вартості (ціни) газу, яка значно зросла та змінюється щомісяця, від послуг з розподілу (доставки) природного газу, тариф на які залишався незмінним вже більше 6 років.

Про особливості формування тарифу та складнощі роботи розповіли представники АТ «Хмельницькгаз» на пресконференції 20 січня.

«Газорозподільні мережі – це системи газопроводів високого, середнього та низького тиску, а також вуличні та газопроводи – вводи. Їх загальна протяжність на Хмельниччині складає близько 18 тис. км. Крім того – обладнання, споруди та об’єкти, пов’язані із роботою зазначених газопроводів: 925 ГРП, 1677 ШРП, 6 998 запірних пристроїв, 1328 станцій катодного захисту, 95 тис. комбінованих будинкових регуляторів тиску», – розповів технічний директор АТ «Хмельницькгаз» Дмитро Дідич.

Уся газорозподільна інфраструктура вимагає цілодобового контролю та обслуговування як потенційно небезпечна.

Забезпечення складного та безперервного цілодобового процесу доставки (розподілу) газу виконує уже близько 65 років трудовий колектив газовиків у складі майже  2 тис. співробітників.

За що сплачують свої кошти споживачі?

АТ «Хмельницькгаз» забезпечує щоденне утримання та обслуговування всієї газорозподільної системи, несе відповідальність за безперебійну та безпечну доставку газу газовими мережами всім споживачам регіону. Для цього організовано та забезпечено роботу аварійно-диспетчерської служби 104, щоденне обслуговування мереж, ремонт та модернізацію газопроводів, встановлення та повірку лічильників газу, облік спожитого газу, сервісне обслуговування споживачів тощо. Оператор ГРМ («Хмельницькгаз») несе відповідальність за стабільну роботу закріпленої газової мережі, безаварійне та безперебійне газопостачання на території ліцензійної діяльності.

Хто затверджує тариф та з чого він складається?

В Україні тариф на розподіл (доставку) газу щорічно затверджує державний регулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). З 2014 по 2020 рік тариф не переглядався, а українці отримували лише одну платіжку. За останній рік тариф зріс з 0,72 грн за 1 куб. м до 1,66 грн за куб. м на місяць (без урахування ПДВ). Також розділились платіжки: одна – вартість (ціна) самого газу, інша – розподіл (доставка) газу.

За словами фінансового директора АТ «Хмельницькгаз» Олександра Храпицького, найбільшими елементами витрат у структурі тарифу є фонд оплати праці, який складає 41,6% та придбання природного газу на технологічні витрати (для забезпечення належного тиску газу в мережах), що складає 35,4%.

«Решта елементів витрат структури тарифу не перевищують 23 % планової тарифної виручки. Це, зокрема, придбання матеріалів, палива, електроенергіі, запчастин, амортизаційні відрахування, встановлення, повірка та заміна лічильників населенню тощо», – говорить Олександр Храпицький.

Варто зазначити, що зарплати газовиків складають в середньому 8-10 тисяч гривень з урахуванням податків, а «на руки», наприклад, обхідники отримують приблизно 5 тисяч гривень. Саме через низький рівень заробітної плати з 2015 по 2021 рік з «Хмельницькгазу» звільнилося 2 132 висококваліфікованих працівники. На оплату праці фахівців у тарифі на 2021 рік закладено приблизно 30%. Однак, прогнозована зарплата є суттєво нижчою, порівняно  з працівниками компаній-операторів розподілу електроенергії

Плата за розподіл газу – це не плата «за трубу», як сьогодні часто її називають. Це ціна безпеки кожного користувача природнього газу, задля якої щоденно працюють висококваліфіковані фахівці.

За словами керівництва АТ «Хмельницькгаз», «ручне» регулювання тарифів негативно впливає на розвиток галузі, адже забезпечення гідної оплати праці робітників, модернізація обладнання, ремонти та оновлення мережі  щороку потребуватимуть все більших коштів. Тому наразі варто шукати шляхи підвищення фінансової спроможності громадян в цілому.

На запитання журналістів, як зменшити суми в платіжках хмельничанам, у «Хмельницькгазі» радять утеплюватись:

«Утеплення будинків та заміна старих котлів на сучасні збереже кошти в родинах хмельничан. Буває, що газовики фіксують наявність у будинку котла, який працює десятки років, а його коефіцієнт корисної дії – всього 20%, тобто втрати досить великі».

Також фахівці радять хмельничанам, які планують від’єднатись від мережі, добре подумати над цим рішенням. Адже повторне підключення вимагатиме створення проєктної документації, закупку необхідних матеріалів, монтажні роботи, а це – досить великі кошти.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter