Новини
Інфраструктура

Декому з пільговиків у Хмельницькому доведеться платити за проїзд у тролейбусах

Хмельничани пільгових категорій, які не матимуть електронних квитків або не користуватимуться ними, змушені будуть або платити за проїзд, або виходити з тролейбуса. У комунальників зазначають: містянам дали вже достатньо часу на те, аби отримати е-квитки та навчитися ними користуватися.

Власники пільгових електронних квитків, користуючись громадським транспортом, звикають до контролерів. Вони у хмельницьких тролейбусах з’явилися нещодавно. Контролери з мобільними терміналами у руках перевіряють, чи зафіксував пасажир свою поїздку.

Реагують пасажири на такий контроль по-різному, бо багато хто валідатор оминає, хоча й має е-квиток. Станом на сьогодні картки отримали уже понад 42 тисячі мешканців Хмельницької громади. Всього ж мешканців громади, які мають право на пільговий проїзд у громадському транспорті, нараховується 65 тисяч.

Контролери розповідають: у різних тролейбусах і ситуації різні. Є такі, в яких десяток пасажирів може їхати, не «відмітившись» біля валідатора. Якщо пасажир провалідував свій квиток, екран терміналу світиться зеленим, якщо ж ні – червоним кольором. А пасажир, який не приклав картку до валідатора, вважається «зайцем».

Плати або йди пішки

Хмельничан, які поки що не звикли, або не навчилися правильно користуватися валідатором, або забули про нього, наразі контролери заспокоюють: «Нічого страшного. Ви вчитеся, ми вчимося…»

Проте так триватиме недовго. Вчитися та звикати до нових правил проїзду у тролейбусах пільговики часу мають не багато. З понеділка тим, хто не скористався електронним квитком або не має його зовсім , доведеться або платити, або не їхати.

Контрольна служба буде змушувати оплатити проїзд або залишити транспортний засіб. Наразі всі чудово розуміють, що ми й так дали другий послаблювальний етап, тому що ми планували запровадити таку систему вже з січня. Тому люди повинні розуміти, що надалі відтягувати ми не можемо. Основна мета запровадження електронного квитка – це здійснення обліку і, відповідно, відшкодування комунальному підприємству «Електротранс» за втрачені збитки, – пояснює в.о. начальника управління транспорту та зв’язку Хмельницької міської ради Сергій Шепурев.

На зміну кондукторам прийдуть контролери

Контролери у тролейбусах тепер будуть постійно. КП «Електротранс» уже створило цілу контрольну службу, де працює 58 осіб.

При повному впровадженням електронного квитка така професія, як кондуктор, виводиться, і всі наші кондуктори будуть скорочені. Тому ми на конкурсній основі, скажімо так, кращих з кращих, підібрали і з них створили цю контрольну службу, – розповідає в.о. директора ХКП «Електротранс» Олексій Ковтун.

Пасажири, які електронних квитків не матимуть, зможуть купити їх у водія або у контролера. Термінали, які видали працівникам контрольної служби, багатофункціональні: вони можуть видати квиток при оплаті поїздки готівкою або буди використані при оплаті банківською карткою.

У Хмельницькому на безготівкову оплату проїзду планують перевести увесь транспорт. Почали з тролейбусів, далі будуть автобуси та маршрутки.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто  

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter