Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому внаслідок снігопаду травмувалися понад півсотні містян

Через ожеледицю та снігові замети в обласному центрі протягом понеділка отримали травми 53 мешканці міста. Лікарі кажуть: найчастіше під час ожеледиці люди травмуються на зупинках громадського транспорту та у дворах багатоповерхівок. Тим часом хмельничани, які самотужки прибирали вулиці міста, кажуть: всю їхню роботу звели нанівець комунальники.

“Виходив з дому, посковзнувся і впав”

У хмельничанки Галини через ожеледицю на одній із зупинок міста травмувалася дочка.

Йшла на роботу і на дорозі впала, саме на зупинці. Довелося викликати «швидку», яка привезла дочку в травмпункт, – розповідає жінка.

Хмельничанин Володимир звернувся до травмпункту, впавши у дворі багатоповерхівки. Лікарі діагностували перелом.

Виходив з дому, посковзнувся і впав. Ожеледиця, нічого не вдієш, – констатує чоловік.

Завідувач травмпунктом Хмельницької міської лікарні Руслан Колєсніков каже – найчастіше хмельничани під час ожеледиці травмуються на зупинках громадського транспорту та у дворах багатоповерхівок.

Після падіння треба забитому місцю дати спокій і пркласти до нього щось холодне. Це найперша допомога. Почекати годину чи дві. Якщо біль зменшується, немає набряку, синюшності, крововиливів, то це може бути або розтягнення, або забій м’яких тканин. Не обов’язково наслідком падіння може бути перелом. А якщо симптоматика наростає – з’являється гематома, крововилив чи якась деформація, то тоді або самому звертатися до травмпункту, або викликати «швидку», – пояснює лікар.

Травмувалися на зупинці – позивайтеся до суду

Хмельницький адвокат Андрій Місяць каже: у місті за кожну ділянку хтось відповідає. Тому травмовані на зупинці або ж біля приватної установи мають право позиватися до суду, аби відшкодувати завдані збитки.

Але для початку факт травмування потрібно зафіксувати. До прикладу, викликати поліцію. Далі необхідно встановити, чия вина в тому, що людина травмувалася.

Якщо буде встановлено, що є причинний зв’язок між бездіяльністю винної особи, тобто не прибирання, і заподіянням шкоди, можна позиватися до суду. Далі необхідно довести розмір шкоди. В тому випадку, якщо довелося лікуватися, потрібно мати список препаратів, які лікар призначав, вартість цих препаратів, бажано мати чеки, – каже адвокат.

У Хмельницькому за нерозчищені тротуари та прилеглі до підприємств території їх власникам загрожує штраф:

  • для юридичних осіб – від 850 до 1700 гривень,
  • для фізичних осіб – від 340 до 1360 гривень.

“Ми відгортаємо, комунальники нагортають назад”

Поки одні хмельничани травмуються, інші намагаються зробити все від них залежне, аби цього не сталося. Проте – не завжди успішно.

Хмельничани, які, у відповідності до вимог місцевої влади, розчищають прилеглу територію, скаржаться на роботу комунальників. Кажуть, там, де вони прибрали, після роботи комунальної техніки знову утворюються снігові завали.

Ми прибрали зупинку біля нашого кіоску, а після пройшло два грейдера – один донизу, інший доверху, і нагорнули увесь сніг назад на тротуар. А я ж не бульдозер, – розповідає продавчиня одного з кіосків, розташованого на зупинці, яка самотужки розчищала сніг на прилеглій території.

За словами виконуючого обов’язки директора КП «Електротранс» Олексія Ковтуна, вони опікуються близько 140 зупинками громадського транспорту у місті.

Це ті зупинки, де не розміщені торговельні точки. Загалом у нас по місту 292 зупинки громадського транспорту, на яких зупиняються як тролейбуси, так і приватний транспорт. За умовами договору з муніципалітетом, обслуговування та прибирання тих зупинок, де розташовані торговельні точки, тобто магазини, кав’ярні, здійснюють власники цих торгових точок, – каже Олексій Ковтун.

Детальніше – у сюжеті Суспільне Поділля.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter