Новини
Освіта

У хмельницькій школі учням під час уроків заборонили виходити надвір

У школі №19, що у хмельницькому мікрорайоні Ружична, учням не дозволятимуть залишати  приміщення закладу. Заборона діятиме від початку першого до кінця четвертого уроку. Таке рішення шкільна адміністрація пояснила наміром убезпечити дітей від переохолодження та запобігти їхньому курінню.

Інформацію про заборону оприлюднив один з користувачів Фейсбук.

Більшість коментаторів таке нововведення не схвалюють, вважаючи  його обмеженням свободи пересування.

Позиція директора

Як з’ясувалося, у школі пішли на такий крок після численних безуспішних спроб протидіяти курінню дітей на перервах. Окрім того між уроками учні бігають роздягненими до магазинів. Дехто з них потім скаржаться на погіршення самопочуття, розповідає директорка закладу Наталія  Воронецька.

Це накопичувалося давно. Просто зараз сніг випав, і був випадок, коли мокру й змерзлу на перерві дитину довелося загортати у ковдру. Так вона просиділа два уроки, бо батьки не мали змоги її забрати. А старшокласники на перервах ще й курять – сигарети, вейп. Ми розуміємо, 11-класників врятувати від шкідливої звички нам буде неможливо. Але 7-8 класи – так. До того ж  наші учні ще кличуть із собою курити вихованців дитячого притулку, який розташований поруч. Санітарними нормами взагалі передбачено: за школярів під час перерв відповідають класні керівники. А як вчителю відповідати за дитину, якщо вона не в школі? Ружична ж велика. Для учнів стало нормою спізнюватися потім на уроки. Так не має бути, – пояснює Наталія Воронецька.

Контролювати дотримання нового правила у закладі будуть класні керівники та чергові на вході. Утім, якщо батьки повідомлять учителів про те, що дитині необхідно залишити навчальний заклад під час уроків, то учня обіцяють відпустити без проблем. У школі, за словами директорки, також діє їдальня, де продають, наприклад, “човники” з курячим м’ясом, солодощі без крему – мафіни, сочники. 

Особливості шкільного режиму

Виявилося, такий режим діє й у деяких інших навчальних закладах області. До прикладу, у шепетівському ліцеї учням заборонили залишати будівлю під час навчання ще 10 років тому. 

В ліцеї така заборона – тільки для початкової ланки. Не знаю, чи це законно, але дуже зручно. Раніше діти малі бігали в магазинчики без відома вчительки і напівголі, – зазначає місцева жителька Юлія.

На думку юристів, згадувати у такому контексті про свободу пересування не зовсім доцільно. Стаття 54 Закону України «Про освіту» покладає на педпрацівників обов’язок захищати здобувачів освіти під час освітнього процесу від будь-яких форм фізичного та психологічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю. А також – запобігати вживанню ними та іншими особами на території закладів освіти алкогольних напоїв, наркотичних засобів, іншим шкідливим звичкам.

Доки тривають уроки, відповідальність за збереження життя і здоров’я дітей несуть вчителі та адміністрація школи. Саме тому у багатьох українських навчальних закладах правилами внутрішнього розпорядку передбачена заборона виходити учням зі школи до закінчення навчальних занять. Здобувачі освіти та їхні батьки зобов’язані дотримуватися установчих документів, правил внутрішнього розпорядку закладу освіти, а також умов договору про надання освітніх послуг (за його наявності) відповідно до статей 53 та 55 Закону України «Про освіту». Проте треба пам’ятати, що дисципліна і порядок у навчальних та інших дитячих закладах мають забезпечуватися на принципах, що ґрунтуються на взаємоповазі, справедливості і виключають приниження честі та гідності дитини. Зазвичай тими ж правилами внутрішнього розпорядку передбачені і умови, за яких дитина може піти зі школи раніше, наприклад, письмова заява від батьків, – пояснює юристка Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Андрєєва.

Водночас на сайті хмельницької школи №19 інформації про зміни у режимі роботи навчального закладу наразі нема.

Світлана Русіна.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter