Новини
Екологія

На Хмельниччині починається операція “Первоцвіт”

Щороку з середини лютого до кінця травня на Хмельниччині, як і в інших регіонах України, триває масова торгівля квітами, що занесені до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Аби захистити перші весняні квіти від знищення, екологи та правоохоронці проводитимуть роз’яснювальні роботи з подолянами та штрафуватимуть тих, хто торгуватиме первоцвітами всупереч забороні.

Підсніжники, білоцвіт, цикламен, шафран, конвалія тощо – висока декоративність та ранній термін цвітіння призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання. Ці об’єкти рослинного світу у значних обсягах вивозяться у великі міста України, Словаччини та Угорщини. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

Аби вберегти перші весняні червонокнижні квіти від винищення та попередити правопорушення у цій сфері на території області щорічно запроваджується проведення операції «Первоцвіт».

В рамках проведення цієї природоохоронної акції однією з основних її складових є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів. Крім того, торгівля первоцвітами (як продаж, так і купівля) є порушеннями законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України» та інших, нагадують у Державній екологічній інспекції у Хмельницькій області.

Постановою Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030 передбачена компенсація за незаконне добування, знищення або пошкодження рослин, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання):

  • підсніжник білосніжний – 62 грн за рослину;
  • білоцвіт весняний – 62 грн за рослину;
  • шафран гейфелів – 62 грн за рослину;
  • рябчик шаховий – 49 грн за рослину;
  • сон великий – 49 грн за рослину та інші.

За порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу на суму від ста (1700 грн) до двохсот п’ятнадцяти (3655 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією рослин чи без такої.

За порушення чи погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження, передбачено штраф за статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення на громадян від двадцяти (340 грн) до тридцяти (510 грн) неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією незаконно добутого, а на посадових осіб – від тридцяти (510 грн) до п’ятдесяти (850 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter