Новини
Інфраструктура

Старокостянтинів може залишитися без тепла

Мешканці міста, обговорюючи невтішні перспективи, зазначають: одним з варіантів розв’язання проблеми міг би стати дозвіл переходити споживачам на індивідуальне опалення. Крім того, нарікають на бездіяльність влади щодо стягнення заборгованості зі злісних неплатників.

Про проблеми, які виникли у теплопостачальному підприємстві, розповів у соцмережах його керівник Олександр Душенко.

Рахунки КП “Тепловик” заблоковані, робота повністю паралізована. Ми неодноразово писали про величезні борги КП “Тепловик” перед НАК Нафтогаз України за спожитий природний газ. Суди КП “Тепловик” програло, і додатково до суми основного боргу за газ (34 788 144 грн), спожитий у 2016-2017 р., нараховано майже 12 млн грн пені, штрафних санкцій та інфляційних, – написав керівник комунального підприємства.

На офіційній сторінці КП “Тепловик” опублікували звернення Олександра Душенка до споживачів, в якому, зокрема, зазначено, що “заборгованість населення за отримані послуги станом на 01 лютого 2021 року становить 22 млн грн.

Якщо мешканці міста погасять заборгованість, підприємство виконає рішення суду і заплатить 14 млн грн, рахунки будуть розблоковані, – коментує ситуацію директор комунального підприємства.

Також він повідомив про те, що сума заборгованості держави перед КП “Тепловик” з різниці вартості в тарифах складає 62,5 млн грн.

Якби держава з нами розрахувалась – ми не мали б заборгованості за газ. Загальний борг за газ перед НАК Нафтогазом становить 84 млн грн, – пояснив Олександр Душенко.

Та попросив мешканців міста, які мають борги перед комунальним підприємством, розрахуватися за спожите тепло. А тих, хто має можливість оплатити послуги наперед, зробити це, аби місто не залишилося без теплопостачання.

“Платити мають боржники, а не бюджет”

Обговорюючи новину, мешканці Старокостянтинова у накопиченні боргів звинувачують місцеву владу, яка вчасно не взяла під контроль ситуацію з боргами комунального підприємства. Так, містяни пишуть:

До такої критичної ситуації довела підприємство діюча міська влада, що закривала очі на існуючу проблему багато років. От і маємо результат.

Діючу владу не вигороджую, проте є люди, які роками не розраховувались за спожите тепло, за рахунок чого збільшувався борг. А винна в тому міська влада? Так чому я повинна платити за тепло, а борги інших покриються з міського бютжету? Ситуацію, що склалась, потрібно вирішувати, але і боржники повинні погасити заборгованості.

Є багато людей, які не розраховувались. Але хто мав за цим слідкувати? Хто мав реагувати на ситуацію в комунальному підприємстві (міському) і приймати міри? Хіба не влада?

Також, на думку мешканців Старокостянтинова, одним з варіантів розв’язання проблеми є перехід на індивідуальне опалення. Як приклад наводять, Красилів, де “давно усі поставили індивідуальне опалення”. Та нарікають, що у них у місті це “чомусь невигідно”.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter