Новини
Культура

Академічний симфонічний оркестр Хмельницької філармонії відзначить 20-річний ювілей

Гастролі Європою та Азією, співпраця з музикантами всього світу, програми на будь-який смак – від класичних творів до рок-балад. Академічному симфонічному оркестру хмельницької обласної філармонії у лютому виповнюється 20 років.

Ювілейну дату тут планують відзначити великим концертом вже у вересні. Поки ж колектив приймає вітання від вітчизняних та закордонних колег, з якими тут встигли співпрацювати від 2001 року.

Такі відео-вітання надійшли, зокрема, від композитора Олександра Шмикова, диригентів з США Вінстона Вогеля та Сунь Сюня, італійського диригента Лоренцо Кастріота, українського вокального дуета сестер Тельнюк.

70 учасників та 4 диригенти

Академічний оркестр – дуже універсальний. Легко і якісно виконує Бетховена, Моцарта, Йозефа Гайдна, грає романтичну музику Йоганнеса Брамса, Франца Шуберта, Густава Малера, а також сучасну музику українських композиторів. У нас є навіть випадки, коли ці композитори доручали нам бути першими виконавцями творів. Колектив – чи не єдиний в Україні з філармонійних оркестрів – виконує опери, грає сучасну естрадну музику, рок-симфонії та рок-балади. Такі програми у нас користуються великою популярністю, – розповідає директор Хмельницької обласної філармонії Олександр Драган.

Академічний оркестр був створений у 2001 році на базі камерного оркестру, який на той момент вже існував у філармонії. Колектив доукомплектували музикантами з хмельницького музучилища ім. В. Заремби, оркестру музично-драматичного театру, викладачів мистецьких закладів. За 20 років існування колектив встиг виступити у Німеччині, Австрії, Швейцарії, Угорщині, Словаччині, Південній Кореї. Найбільше у докарантинні часи музиканти гастролювали у Польщі.

Наразі в академічному симфонічному оркестрі близько 70 учасників та чотири диригенти. Це головний диригент – Сергій Леонов, Тарас Мартиник, який має досвід роботи в оперному театрі та здійснює більшість оперних постановок, Сергій Рабійчук, який робить аранжування для естрадних й рокових програм, а також – Олександр Драган. Художній керівник й арт-директор колективу – Тарас Малик.

Нині оркестр бере участь у заходах в умовах адаптивного карантину із на половину заповненою залою. Зокрема, 5 березня у філармонії відбудеться концерт з солістами-чоловіками та хористами академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля». Артисти виконуватимуть хіти, присвячені жінкам. А на 9 березня у філармонії підготують три кантати (вокально-інструментальні твори для солістів, хору та оркестру – ред.) на слова Тараса Шевченка й музику українських композиторів Левка Ревуцького, Мирослава Скорика та Лесі Дичко.

Світлана Русіна. Фото з архіву Академічного симфонічного оркестру

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter