Новини
Дозвілля

Новий міжнародний веломаршрут з’єднав Хмельниччину та узбережжя Атлантики

Велорух набирає обертів. У Хмельницькому з’являються все нові і нові велодоріжки, а через область пролягає маршрут, який сполучає столицю України з узбережжям Атлантичного океану в Франції.  Цей маршрут – частина розгалуженої сітки, що об’єднує різні частини Європи.

EuroVelo – досліджуй Європу на ровері

«EuroVelo – це 19 веломаршрутів, з близько 30 Європейських країн. Наразі лише маршрут №4 проходить територією України. Розробка маршруту почалась ще у 2012 році, і помалу тільки підходимо до питання маркування маршруту», – розповідає велоактивіст Сергій Толстіхін.

Різні європейські країни мають різний ступінь реалізації маршруту. Хтось інтегрує EuroVelo у свою Національну мережу, хтось все ж відокремлює маршрут EuroVelo, як міжнародний. Деякі країни мають повну нитку маршруту, яка веде туриста від кордону до кордону. Але також є приклади, коли маркування обривається, або якраз на стадії впровадження.

Проект передбачає, в першу чергу, маркування шляху, а також розвиток велоінфраструктури.  На мапах позначають історичні будівлі, туристичні місця, музеї, зелені зони, місця ночівлі, кафе, вокзали, порти та багато цікавих і корисних для велосипедистів локацій.

Від Перемишля до Києва – через Хмельниччину

EuroVelo 4 в Україні пролягає від польсько-українського кордону до столиці Києва. Цей маршрут пропонує розслаблюючий і легкий для катання природний ландшафт, проходячи через привабливі та жваві міста, такі як Львів та Житомир, а також захоплюючі менші міста та села.

Маршрут передбачає малозавантажені, другорядні автошляхи. Наразі ведеться робота над впровадженням маркування маршруту.

«Полонне, Шепетівка, Славута – це міста та ОТГ, повз які пролягає хмельницька частина велоподорожі. Після Острога (Рівненська область) маршрут повертається на Хмельниччину та  пролягає дорогою Р26 в напрямку Шумська, територіями Плужненської та Білогірської ОТГ», – розповів Сергій Толстіхін.

Також хмельницькі велоактивісти планують включити в маршрут місто Нетішин і відкоригувати сам gps-трек. Запевняють, технічно це можливо, ведуться перемовини з представниками міської ради, щоб це реалізувати.  

Розвиток велотуризму: Україна та Хмельниччина

Проект EuroVelo – ще одна можливість завоювати прихильність туристів з інших країн. Тому наразі активізовуються велосипедисти Одеси: ведуться переговори про підключення України до маршрутів EuroVelo 11 і EuroVelo 6. Останній маршрут пропонується продовжити від Румунії до Одеси. EuroVelo 11 вже підведений до українського кордону з боку Словаччини.

Що ж стосується Хмельницької області, тут Сергій Толстіхін ділиться не просто мріями, а конкретними планами:

«Наша область багата цікавими місцями, які можна відвідати на велосипеді. Тому актуальним є розробка велотуру Хмельниччиною. Найперше, що хочеться показати туристам – це Кам’янець-Подільський та краєвиди Дністра. Над чим і працюємо», – каже велосипедист.

Довідково: на сайті EuroVelo можна завантажити  GPS-треки та почати планувати свої наступні велосипедні канікули. Ініціатива створення EuroVelo в Укрїні належить UCycle.

Наталія Кошай

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter