Новини
Здоров’я

Хмельницькі медики пояснили, чому відмовляються вакцинуватися

На Хмельниччині сьогодні отримали першу партію вакцини. І вже встигли щепити перших охочих. Планувалося, що у перший день вакцинують близько трьох десятків осіб, проте наразі відомо лише 14 щеплених. Тим часом думки медиків, яких мають вакцинувати одними з перших, розділилися.

У медичному світі – розкол. Раніше лікарі сперечалися переважно про схеми лікування, а от щодо щеплень публічно демонстрували одностайність. Все змінилося з початком вакцинації від COVID-19. На Фейсбук вже декілька медиків публічно оголосили про свій намір не імунізуватися. Серед причин назвали перенесену хворобу, нерозуміння механізмів захисту вакцини у випадку вірусу, що постійно мутує. А також – недовіру до конкретного виробника.

На Хмельниччині 900 осіб – тобто менше половини медиків, задіяних у лікуванні хворих з COVID-19 – погодилися вакцинуватися. Про це минулого тижня повідомила заступниця директора департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Тетяна Косовська. Такі дані актуальні для щеплень вакциною Pfizer/BioNTech (США/Німеччина). Наразі ж медпрацівників почнуть імунізувати вакциною CoviShield, виробленою на індійському підприємстві за технологією Oxford/AstraZeneca.

“Pfizer” чи “AstraZeneca”: має значення?

Ті хмельницькі медики державних лікарень, які погодилися пояснити своє ставлення до вакцинації  від COVID-19, захотіли лишитися не названими. Зокрема, медпрацівник однієї з лікарень обласного центру вважає: назва компанії та країна виробництва  не мають особливого значення. Для вакцини, на його думку, важлива насамперед доведена ефективність понад 70 відсотків. Утім, за словами лікаря, саме у випадку коронавірусної інфекції медики сумніваються у доцільності проведення щеплень.

Нема різниці чи “Pfizer” чи “AstraZeneca”.  Адже й інші вакцини можуть виготовлятися в Індії. Бо там виробництво дешевше. Але ясно, що коронавірус до нас зайшов на все життя, а ефективну вакцину для нього знайти неможливо, бо виникають штами. У нас на роботі десь 70% працівників вже мають позитивні імуноглобуліни G. А у тих, які не мають, питання: чи вони взагалі чутливі до коронавірусної інфекції? Оскільки у наших умовах на 100% виключити зараження дуже складно, – прокоментував лікар.

За словами співробітника іншого хмельницького медзакладу, коли йшлося про американсько-німецьку вакцину, більшість медиків погодилися на щеплення. Відмовилася лише незначна кількість осіб через перенесену хворобу та вагітність. А от стверджувати, що зараз ситуація аналогічна, на думку медика, неможливо.

Це все вилами по воді писано. Є багато штамів коронавірусу. А від якого саме вакцинують – не відомо. Тиску від керівництва ніякого нема. Були лише питання: “А чому ви не хочете?”, “Ви ж розумієте, що ви в зоні ризику”. Зараз, коли вже йдеться про індійську вакцину, невідомо, чи набереться хоча б 30% з тих, хто раніше погодився на  “Pfizer”, – каже медик.   

Хмельничани у Польщі

Вдалося дізнатися й думку двох хмельничан, які наразі працюють у медичній сфері у Польщі. Наприклад, Марія Антонова розповідає:  на нульовому етапі там вакцинують медиків та військових. Згодом вакцину зможуть отримати пенсіонери та вчителі. Раніше дівчина була співробітницею фірми, яка здійснювала медичний аудит для представництва “AstraZeneca” у Польщі. Нині працює на медичному факультеті університету імені Ришарда Лазарського. Тому потрапила у нульову чергу. Першу дозу вакцини українка отримала 12 січня. Другу – 3 лютого.

Я – технік медичних симуляцій, тому вже мала змогу вакцинуватися вакциною “Pfizer”. Після першої дози у мене боліли литки і стопи. Температура, якщо і піднімалася, то не вище 37 градусів. Найчастіше у людей виникають якісь реакції після отримання другого щеплення. У деяких моїх знайомих піднімалася температура до 39 градусів. Загалом я задоволена. Якщо восени буде можливість знову вакцинуватися “Pfizer”, я зроблю це. З “AstraZeneca” не ризикнула би. Є інформація, що від неї більше випадків побічних ефектів. А у “Pfizer” ці показники з-поміж інших виробників найкращі, – розповідає жінка.

За словами Марії, вчителі у Польщі мають отримати якраз “AstraZeneca”. Відмовників серед різних категорій населення там також чимало. А от тиску на невакцинованих наразі нема.

Хмельничанин Володимир, який раніше працював фельдшером у Хмельницькому, а нині – в одному з госпіталів Варшави, вакцинуватися не збирається, не залежно від виробника вакцини. Зізнається, зробить щеплення лише у випадку запровадження обмежень для роботи.

Від вакцинації антитіла зберігають максимум до пів року. А побічні дії вакцини можуть проявитися дуже не скоро. Поки ми про це нічого не знаємо. Загалом у Польщі народ дуже слухняний, вірить телевізору. Якщо сказали вакцинуватися, всі це роблять. Хоча тиску для роботи поки нема ніякого, – зазначає Володимир.

Вакцинний розкол

Пояснити публічно свою відмову від вакцинації погодився анестезіолог з Рівного Павло Сільковський. Лікар ще влітку 2020 року переніс коронавірусну інфекцію та періодично записує відеоблоги з  підтримкою для тих, хто занедужав на COVID-19.  

Ти, наприклад, інженер  і тебе навчили, що є певні правила конструювання моста чи будинку. А потім тобі кажуть: “Фігня це все, конструюй так і так”. І ти боїшся. Бо у твоєму розумінні це схоже на авантюру. Адже вакцинація ефективна лише проти тих інфекцій, до яких утворюється стійкий імунітет. Якщо імунітет проти ковіду не стійкий, то немає сенсу вакцинуватися. А якщо стійкий, то для чого вакцинувати перехворілих? Внятної відповіді я поки не отримав. Нам досі розказують, що дослідження не показують, чи достатньо стійкий імунітет після перенесеної хвороби. Але вже є дослідження, які стверджують, що після вакцинації імунітет стійкий. Водночас нас вчили: жодна вакцина не створює потужнішої імунної відповіді, ніж перенесене захворювання. В результаті виникає підозра, що нас просто намахують, – пояснює Павло Сільковський.

Окрім того, про свій намір не вакцинуватися на Фейсбук оголосили керівник однієї з львівських клінік Тарас Жиравецький та інфекціоніст київської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський.

Натомість, до прикладу, вчений-біофізик Семен Єсилевський переконаний: через численну кількість відмовників та брак вакцин Україна перетвориться на своєрідну зону відчуження для інших країн.

На Хмельниччині у лікуванні пацієнтів з коронавірусом задіяні приблизно 2 тисячі медиків.  Щеплення проводитимуть спеціальні бригади у складі сімейного лікаря, який займатиметься оглядом, та двох медичних сестер. Одна з них реєструватиме, інша – вакцинуватиме.  У Хмельницькому, зокрема, на базі міського центру первинної медико-санітарної допомоги №2 планують розгорнути 4 пункти вакцинації від COVID-19. 

У перший день – 159 вакцинованих

Першою областю, куди доставили вакцину від коронавірусу CoviShield, стала Черкащина.

У перший день вакцинації від COVID-19, за інформацією видання LB, вакцинувалися 159 медиків. У Вінницькій області – 10 щеплень, Житомирській – 40, Київській – 19, Черкаській – 80, Чернігівській області – 10.

Зокрема, в одній з найбільших для пацієнтів з коронавірусом київських клінік – Олександрійській лікарні – 24 лютого щепили двох медиків.

У Хмельницькому сьогодні, 25 лютого, першим вакцину «AstraZeneca» отримав лікар-анестезіолог, заступник медичного директора з терапевтичної роботи КП «Хмельницька міська лікарня» Вадим Свинцицький.

Як зазначав голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій, планувалося, що «сьогодні першими будуть провакциновані майже три десятки медпрацівників, що працюють з хворими на COVID-19».

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter