Новини
Культура

Молодіжний творчий гурт з Шепетівки відроджує фольклор (ВІДЕО)

За шість років творчості виконавиці разом зі своєю керівницею, яку називають «кумасянською мамкою», Жанною Балагур стали відомими далеко за межами рідної Шепетівки. Дівчата – лауреатки та переможниці регіональних, Всеукраїнських та міжнародних пісенних конкурсів і фестивалів.

Жартома їх називають «Шепетівською Дахою Брахою». Народні пісні у сучасній обробці фольклорний колектив «Кумасі» співає з 2014 року.

Ідея створити гурт, як і, власне, його назва виникла у дівчат спонтанно.

У сім’ї одне одному найближчими є кровні родичі, далі за спорідненістю – куми. Саме тому, оскільки ми одна одній є настільки близькими, й обрали таку назву: куми, а лагідно “Кумасі”, – розповідає керівниця Жанна Балагур.

До підбору репертуару виконавиці підходять так само креативно, як до назви гурту. Виконувати фолк у різних його варіаціях свого часу вирішили через те, що у Шепетівці, звідки дівчата родом, такого ніхто не робив.

Дівчата співають у жанрі “народний вокал”, який відродив свою популярність в Україні не так давно. У подібному виконанні можна почути композиції гурту Go-A, який представлятиме Україну на пісенному конкурсі Євробачення. Проте у Європі та Україні такий “народний” спів популяризували першими саме “Кумасі”.

Своїм вокалом лише у 2020 році дівчата підкорили “Слов’янський вінець”, “Колодар”, “На зустріч мрії”, “Грай музико, моя” та інші популярні фестивалі та конкурси. А у 2019 здобули пе­ре­мо­гу на міжнародному фес­ти­ва­лі твор­чості мо­ло­ді «Бал­тій­ські зо­рі»

– Перед кожним концертом ми репетируємо по сотні разів, аби на гідному рівні представити і себе, і своє місто. Нам дуже приємно, коли це вдається якнайкраще, – розповідає “кумася” Крістіна

У 2020 році дівчата зняли свій перший кліп на кавер-версію народної пісні “Ой помию я звечора ноги”, де об’єднали етномотиви з відомою латиноамериканською піснею “Havana”.

Одразу після цього з’явилась ідея ще одного музичного відео, проте на заваді запису та зйомкам став карантин.

Ми дуже віримо, що зможемо таки реалізувати свою ідею вже цього літа. А поки працюємо над новими піснями, – розповідає “кумася” Саша.

Зараз “Кумасі”, як і всі творчі колективи, підлаштовуються під реалії – організовують виступи онлайн та беруть участь у конкурсах дистанційно. Паралельно напрацьовують новий репертуар.

– Ми об’єднали народну пісню “Стрілець” з хітом гурту “Океану Ельзи” “Обійми”. Ці композиції, однаково енергетично сильні та глибокі, разом створюють справжню музичну магію, – розповідає “кумася” Наталя.

Поки дівчата працюють з форматом переспіву, але не виключають, що невдовзі заспівають авторських пісень. У найближчому майбутньому – онлайн-фестивалі та другий кліп.

До слова, наприкінці січня гурт отримав від­зна­ку Хмель­ницької обласної дер­жавної ад­мі­ніс­тра­ції за про­фе­сій­ну май­стер­ність, ва­го­мий вне­сок у роз­ви­ток ук­ра­їнсь­кої куль­ту­ри та ви­со­кий ху­дож­ній рі­вень у но­мі­на­ції «За твор­чі до­сяг­нення».

За матеріалами Хмельниччина. Північ

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter