Новини
Інфраструктура

Новий туалет у центрі Хмельницького невдовзі може стати платним

Відкритий п’ять місяців тому туалет у сквері ім. Т. Шевченка в обласному центрі до кінця весни може стати платним. Скільки саме коштуватиме візит туди, поки офіційно не відомо. Вірогідно, це буде п’ять гривень.

Наразі на засіданні міськвиконкому вже затвердили плату за відвідування іншої вбиральні – у сквері ім. І. Франка. Щоб потрапити туди, містянам доведеться заплатити п’ять гривень. До цього туалет протягом двох років був безоплатним. Проте утримувати приміщення за таких умов складно, вважає директор департаменту інфраструктури міста Василь Новачок. Це стосується і вбиральні у сквері ім. Т. Шевченка.

Туди заходить багато асоціальних елементів. Миються, вживають наркотики, закриваються у кабінках. Якщо встановити оплату, то більшість таких осіб туди не потрапить. На минулому засіданні виконкому ми затвердили ціну у 5 гривень для туалету у сквері Франка. Тому так з розрахунку і виходить. Наразі туалет у сквері ім. Шевченка поки не переданий на баланс КП “Зеленбуд”, яке буде його обслуговувати. Сподіваюся, що до кінця березня ми його передамо, затвердимо тариф і до кінця весни він стане платний, – прокоментував Василь Новачок.

Наразі вбиральня працює до 20 години. Принаймні, про це розповідають  хмельничани, які останнім часом намагалися потрапити до туалету після восьмої вечора, але наштовхнулися на зачинені. Планується, що влітку скористатися нею можна буде щонайменше до 22-ої. Надалі години роботи регулюватимуть залежно від тривалості світлового дня.

Нагадаємо, туалет у сквері ім. Т. Шевченка запрацював у жовтні 2020 року. Його загальна площа – понад 200 квадратних метрів.  Приміщення має жіночу (з шістьма кабінками) та чоловічу (з п’ятьма кабінками зони). Є тут і секції для відвідувачів на інвалідних візках та кімната матері і дитини. У приміщенні встановили сучасну сантехніку. В приміщенні є навіть електричний обігрівач на випадок холодів. У перший час після відкриття у кабінках був туалетний папір, проте останнім часом хмельничани його там бачать рідко, або й не бачать зовсім. Деякі з тримачів для паперу пошкоджено.

Міському бюджету туалет обійшовся у 2,5 мільйона гривень.

Водночас безоплатними  лишиться громадські туалети у дендропарку та на міському пляжі в районі Молодіжного парку.  

Немає жодного сенсу впроваджувати плату на пляжі. Адже треба садити туди людину, яка збиратиме гроші за квитки. 100 відсотків на зарплату вона собі навіть не назбирає. Тобто встановлення там плати призведе до ще більшого збитку в утриманні цього туалету. Окрім того, плануємо встановити цьогоріч модульну кабіну у парку ім. Чекмана біля дитячого майданчика. Вона також має бути безоплатною, – зазначив керівник департаменту інфраструктури міста.

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter