Новини
Суспільство

Суди Хмельниччини звільняють громадян від штрафів за відсутність документів

На Хмельниччині за три останні місяці суди прийняли майже 70 постанов, що стосувалися перебування громадян на вулицях без документів. У переважній більшості випадків подолян звільнили від сплати штрафів.

Нагадаємо, постанова  Кабміну “Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” прийнята 9, а чинна від 12 грудня 2020 року. До неї поліція при складанні протоколів керувалася іншою – від 22 липня 2020 року. Згідно з грудневою постановою в Україні заборонене перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу. За порушення передбачене адміністративне стягнення – 17 тисяч гривень (ст. ч. 1 ст. 44-3 КУпАП). 

Вокзальні перевірки

Найбільше – а саме 15 постанов – про відсутність документів за останні три місяці прийняв Шепетівський міськрайонний суд. А все тому, що саме туди надійшло найбільше відповідних поліцейських  протоколів. З’ясувалося, місцеві правоохоронці чатували на громадян зі своїми перевірками переважно в районі залізничної станції, або ж безпосередньо у приміщенні вокзалу. Також шепетівчан та гостей міста перевіряли у центральній районній лікарні, поблизу продуктових магазинів й навіть у перукарні. У жодному з випадків суд не призначив адмінстягнення. Часто містян визнавали винними, але при цьому штрафів у зв`язку з малозначністю вчиненого правопорушення не призначали. Декілька проваджень закрили через відсутність належних доказів.

Без документів – штраф

Дунаєвецький районний суд виніс 10 постанов, які стосувалися відсутності у громадян документів. В одній з них таки йдеться про штраф. Події відбувалися ще у жовтні на вул. Красінських у Дунаївцях. Суддя Володимир Шклярук вирішив покарати жителя 17 тисячами гривень штрафу та стягнути з нього судовий збір в розмірі 420,4 грн.

Цей же суддя звільнив від адміністративної відповідальності іншого жителя, на якого поліція склала протокол 8 листопада 2020 року у приміщенні аптеки на вул. Франца Лендера. Провадження у цій справі взагалі закрили у зв`язку з відсутністю в діях складу адміністративного правопорушення.

Найсуворішим до громадян виявився Волочиський райсуд. З шести розглянутих за три останніх місяці проваджень про відсутність документів у двох випадках йдеться при призначення штрафу 17 тисяч гривень. Не пощастило особі, яка 11 грудня перебувала у приміщенні місцевого залізничного вокзалу без маски та респіратора та без документів. При цьому за ідентичним епізодом, тільки 7 листопада, суд звільнив громадянина від адмінвідповідальності за малозначністю вчиненого адміністративного правопорушення. А все тому, що цей громадянин розкаявся.

Щире розкаяння винного, згідно зі статтею 34 Кодексу України про адміністративні правопорушення – одна з обставин, що пом’якшують відповідальність. А ці обставини враховуються при накладенні стягнення, про що зазначено у статті 33 цього Кодексу. Так, за наявності щирого каяття (як і інших обставин, що пом’якшують відповідальність), уповноважені органи можуть, наприклад, призначити стягнення ближче до мінімуму санкції статті особливої частини кодексу. При альтернативній санкції призначити менш суворий вид покарання, передбачений в ній, не призначати факультативного додаткового покарання. Та зовсім виключити накладення адміністративного стягнення каяття порушника не може. У Кодексі України про адміністративні правопорушення відповідної норми не передбачено. Проте все ж є випадки, коли особа може бути звільнена від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням. Можливо це, коли орган чи посадова особа, уповноважені вирішувати справу, визнають вчинене адміністративне правопорушення малозначним, – коментує юрист центру з надання безоплатної правової допомоги Євген Боднар.

Хмельницький міськрайонний суд за три місяці прийняв одну постанову, згідно з якою громадянину призначили штраф розміром 10200 грн. Але при цьому стягнення відбулося через серйозніше, на думку судді, правопорушення – відмову від проходження огляду на стан сп`яніння.

Магазин – не вулиця

Кам’янець-Подільський міськрайсуд за три місяці прийняв  6 постанов, де фігурувала відсутність у громадян документів. В одній з них суддя Ярослав Воєвідко звільнив жителя від притягнення до адмінвідповідальності саме на підставі того, що продуктовий магазин – це не  вулиця. Ще у двох випадках суд закрив провадження, оскільки поліція складала протоколи на громадян, які вийшли придбати продукти, залишивши документи в припаркованих автівках. Проте правоохоронців наявність документів там чомусь не задовільнила.

В іншій постанові описані справжні розбірки за участі місцевого подружжя та поліції. Згідно з  матеріалами справи, між чоловіком та дружиною у крамниці відбувся конфлікт, тому жінка викликала поліцію. Правоохоронці, згідно з матеріалами провадження, вдягнули на чоловіка наручники,  застосували  сльозогінний газ та склали  протокол не лише за дрібне хуліганство, а й за відсутність документів. Суд провадження про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 44-3 КУпАП також вирішив закрити.  

У Віньківцях райсуд прийняв  9 постанов, де йшлося про відсутність документів на вулиці. У чотирьох епізодах з цього селища поліція в середині листопада чатувала на громадян зі своїми перевірками поблизу кафе “Три тополі”. У всіх без винятку постановах йдеться про малозначимість вчиненого правопорушення, звільнення громадян від адміністративної відповідальності.

Чому зупиняє поліція?

То за яких умов поліція має право зупиняти громадян на вулиці з проханням показати документи? На думку юристів, лише у випадку  наявності відповідних підстав. А саме: особа візуально схожа на людину, що перебуває в розшуку, людина знаходиться на місці вчинення якогось правопорушення, або перебуває в зоні обмеженого доступу. А також, коли зовнішні ознаки особи вказують, що вона вчинила злочин. Якщо таких підстав немає, то поліцейський не має права зупиняти і вимагати показати будь-які документи. Всі ці заходи називаються превентивними.

Носити документи ніхто не зобов’язаний. Але все ж радимо мати при собі будь-який документ, що посвідчує особу. Це позбавить вас від багатьох проблем у спілкуванні з поліцією. Адже вона може забрати вас у відділок, щоб там встановити особу, і протримати до 3-х годин. Якщо все ж ви не маєте при собі документів, чітко назвіть своє прізвище та адресу проживання, попросіть поліцейського зателефонувати родичам, щоб підтвердити особисті дані, особливо, якщо ви – неповнолітній. Ви повинні просто усвідомлювати: без причин, без підстав поліцейський не має право вимагати від вас чогось. Оце внутрішнє усвідомлення – наріжний камінь вашої позиції. Якщо ви усвідомлюєте, що у вас не мають права безпідставно навіть документи вимагати, і поводитеся адекватно, холоднокровно, позитивно, то поліцейський не розвиватиме своїх вимог, – вважає юристка центру з надання безоплатної правової допомоги Марина Цісар

Водночас зауважує юристка, відповідно до змін, що внесені до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”, перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу, у період карантину заборонено. Хоч це й суперечить статті 33 Конституції України, проте в окремих випадках такі обмеження встановлюються на законних підставах.

Так, п. 4 ст. 2 Протоколу №4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлює: право вільного пересування в певних місцевостях може підлягати обмеженням, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві, зокрема, для захисту здоров’я або з метою захисту прав і свобод інших осіб.  До того ж стаття 30 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” наділяє повноваженнями місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування встановлювати особливий режим в’їзду на територію карантину та виїзду з неї громадян і транспортних засобів. А у разі потреби – проводити санітарний огляд речей, багажу, транспортних засобів та вантажів в умовах карантину, а також створювати на в’їздах і виїздах з території карантину контрольно-пропускні пункти, – каже Марина Цісар.  

До речі, Білогірський, Деражнянський, Летичівський, Славутський та Старокостянтинівський райсуди за три останні місяці не прийняли  жодної постанови, де йшлося б про відсутність у громадян документів на вулиці.

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter