Новини
Події

Хмельницькі нацгвардійці відзначили 28-му річницю з дня створення військової частини

У військовій частині 3053 Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України, що дислокується у Хмельницькому, з нагоди свята відбулись урочисті заходи.

Історія військової частини бере свій початок у далекому 1969 році. В ті часи в основному корпусі будівлі військової частини розташовувався штаб III батальйону Вінницького 40-го полку Національної гвардії України, що входив до складу управління внутрішніх військ внутрішньої та конвойної охорони, а також дислокувалась конвойна рота, що займалася перевезенням засуджених за маршрутом “Хмельницький – Кам’янець-Подільський” до судово-слідчих органів смт Ярмолинці, смт Дунаївці, смт Нова Ушиця та назад до обласного слідчого ізолятора.

Особовий склад роти у м.Хмельницькому нараховував близько 55 військовослужбовців. Крім того, у 70-і роки та до середини 80-х років минулого століття функціонували 2 взводи в с. Райківці, 2 взводи – в м. Ізяслав та 2 взводи в с. Климентовичі, які займалися охороною установ пенітенціарної системи та двох лікувально-трудових профілакторіїв на території області.

У другій половині 80-х уже налічувалося дві роти у м.Шепетівка, чотири у м.Ізяслав та дві в с.Райківці, які й стали основою формування частини, що відбулося 31 жовтня 1992 року.

У 1994 році до складу новоствореної частини 3053 входив і будівельний підрозділ для будівництва санаторію МВС у курортному містечку Сатанів у Хмельницькій області. Згідно з наказом командувача та за ініціативою місцевої влади у м. Кам’янець-Подільському була сформована спеціальна патрульна рота для виконання завдань з підтримання громадського порядку у місті.

В 1999 році на виконання Указу Президента підрозділи, які здійснювали охорону установ виконання покарань, було передано до Державного департаменту України з питань виконання покарань.

Пройшли випробування війною

На сьогодні військова частина 3053, що дислокується в м. Хмельницькому, структурно входить до Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України та виконує завдання щодо захисту територіальної цілісності держави, охорони громадського порядку в місті Хмельницькому і місті Кам’янець-Подільському та конвоювання засуджених, охорони підсудних під час судового процесу.

З моменту реформування військовослужбовці частини з честю та гідністю виконують свої службові обов’язки, завдання повсякденної службово-бойової діяльності, здійснюють захист і охорону життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних посягань.

Ще одним випробуванням на долю українського народу в тому числі й військовослужбовців Національної гвардії України та військової частини стали події в автономній республіці Крим та у східних областях України. З початком цих подій особовий склад військової частини виконував завдання з забезпечення громадського порядку в Луганській та Донецькій областях. З початку бойових дій військовослужбовці частини беруть безпосередню участь у проведенні антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил. За цей час військовослужбовці частини виконували бойові завдання по звільненню міста Маріуполь та його обороні, несли службу на 32-му блок-посту, «Бахмутській трасі» в Кураховому, Мар’янці, Архангельську, Красногорівці, Золотому, Бахмутівці, з охорони взводних опорних пунктів в Луганській області та на інших локаціях, де необхідне застосування сил та засобів Національної гвардії України.

За цей час близько чотирьохсот гвардійців військової частини пройшли випробування війною, проявляючи при цьому мужність та героїзм, сумлінно виконуючи конституційний обов’язок щодо захисту територіальної цілісності України.

Відзначили найкращих

За вагомий внесок у зміцнення законності та правопорядку, умілу організацію роботи, зразкове виконання службових обов’язків, за оборону міста Маріуполя підполковника Олексія Мельника було нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Також був відмічений державною нагородою прапорщик Андрій Смагрович, який в вересні-листопаді 2014 року, перебуваючи на блокпосту №32 під постійним артилерійським обстрілом бойовиків, понад сім годин, під час штурму, впевнено утримував оборону. За виявлення ініціативи, самовідданості та високого професіоналізму, старшого прапорщика Андрія Смагровича нагороджено медаллю «За військову службу Україні».

Окрім того, й інші військовослужбовці частини неодноразово були удостоєні нагород командування Національної гвардії та Операції Об’єднаних сил.

До участі у святкових заходах долучились і ветерани військової частини, серед яких – багаторічний командир військової частини 3053 полковник запасу Вадим Скрипник. Вадим Тадеушович зауважив, що 28 років – це значний термін, але традиції військової частини й сьогодні примножуються. Відтак, молоде покоління солдатів і офіцерів гідно продовжує славетні бойові традиції своїх побратимів-попередників.

«Шість останніх років потрясінь і втрат торкнулися кожного з нас. Саме ми з вами маємо захищати і розвивати нашу державу. Наше спільне завдання – забезпечити безпеку громадян, створити всі необхідні умови, аби держава розвивалася та процвітала», – наголосив ветеран та від імені ветеранської організації військової частини подякував гвардійцям за вірність присязі, українському народові, високий професіоналізм і військову доблесть, побажав мирного неба, міцного здоров’я, добробуту в родинах та непохитної віри в щасливе майбутнє України.

З вітальним словом до гвардійців та гостей звернувся і командир військової частини 3053 НГУ підполковник Роман Березнюк:

«Сьогодні ви, разом з іншими спеціальними органами військовослужбовці Національної гвардії України, виконуєте широкий спектр надзвичайно важливих завдань – від забезпечення громадської безпеки та охорони громадського порядку до захисту держави на Сході країни. Усі ви самовіддано несете службу, проявляючи високий професіоналізм у протидії загрозам і викликам національній безпеці, забезпечуєте мирне життя громадян, робите вагомий внесок у справу зміцнення законності та правопорядку в державі й злагоди в суспільстві. Щиро бажаю вам і вашим рідним мирного неба, добра та злагоди, міцного здоров’я, щастя і благополуччя, наснаги в службовій діяльності й подальших успіхів у вашій почесній, відповідальній справі на благо держави та українського народу!»

Гвардійці, що відзначилися високим професіоналізмом, багаторічним сумлінним виконанням службових обов’язків отримали нагороди та цінні подарунки від голів Хмельницької обласної державної адміністрації та обласної ради, голови Хмельницької міської ради, а також від командування Західного оперативно-територіального об’єднання Нацгвардії та військової частини 3053.

За матеріалами пресслужби Військової частини 3053 Національної гвардії України

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter