Новини
Події

На Хмельниччині знайшли фрагменти костелу XVII століття

У селищі Сатанів під час під час демонтажу старої опорної стіни, натрапили на рештки храму, зруйнованого в першій половині минулого століття.

Новиною про несподівану знахідку спочатку поділилися у соцмережах

…а згодом розповіли подробиці.

Як повідомляє видання Укрінформ, знайдені залишки, на думку дослідників, могли бути частиною декору костелу Пресвятої Трійці.

Журналіст, краєзнавець, дослідник історії Сатанова Дмитро Полюхович розповів: виявили фрагменти споруди під час впорядкування території біля туристично-інформаційного центру.

Там стояв мур, який посунувся, обвалився і його вирішили по-новому перекласти. Тоді й помітили, що він був зведений із залишків костелу. Знайшли понад десяток фрагментів різних розмірів, – розповів Дмитро Полюхович.

За словами краєзнавця, костел, частини декору якого знайшли у Сатанові, спочатку був дерев’яним. Згодом там звели оборонну будівлю в готичному стилі. Точна дата будівництва невідома, але на думку фахівців, швидше за все, йдеться про період на зламі XVI-XVII століть.

У 1936 році костел закрили, а потім розібрали та знищили.

На загадку про зруйнований костел залишився так званий «Петрів камінь», що був основою колони, на якій стояла барокова фігура Благовіщення, яку також знищили, – зазначив дослідник.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter