Новини
Кримінал

У Хмельницькому викрили групу кіберзлочинців

Група осіб, яких викрили співробітники Служби безпеки України, в одному з хмельницьких торговельних центрів, а також у себе вдома за допомогою спецобладнання займалася поширенням неправдивої інформації та втручалася у роботу мереж електрозв’язку, чим завдала збитків на декілька сотень тисяч гривень.

Незаконну схему із поширення повідомлень для дискредитації вакцинації та на підтримку терористичних організацій «ЛНР/ДНР» викрили у Хмельницькому кіберфахівці СБУ. У протиправній діяльності підорюють групу з чотирьох хмельничан.

За повідомленням пресслужби СБУ у Хмельницькій області, в орендованому приміщенні одного з ТЦ міста та у власних помешканнях підозрювані розмістили спеціальне обладнання, яке використовували для створення та просування фейкових акаунтів у соцмережах. З них розповсюджували неправдиву інформацію серед населення. Частину обладнання використовували для заробітку на незаконній маршрутизації міжнародного телекомунікаційного трафіку, внаслідок чого міжнародні дзвінки тарифікувалися за цінами національних. Як зазначили у відомстві, збитки, завдані діями кіберзлочинців, обчислюються декількома сотнями тисяч гривень.

Під час санкціонованих обшуків, у підозрюваних вилучили: ноутбуки,  GSM-модеми, GoIP-шлюзи, SIM-банки та кілька сотень SIM-карт, які використовували для підтримання діяльності ботоферм. Частину SIM-карт надавали в оренду третім особам за допомогою онлайн-сервісів.

За інформацією пресслужби СБУ, фінансування діяльності хмельничан відбувалося з території Російської Федерації.

За фактом події зареєстровано кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання до шести років позбавлення волі. Встановлюються всі особи, причетні до протиправної діяльності.

“Зробимо їх відомими”

Тим часом небайдужі хмельничани намагаються вирахувати торговельний центр, в якому орендували приміщення підозрювані у кіберзлочині, аби «ідентифікували антигероїв і зробити їх відомими на весь Хмельницький».

Хмельничани – допоможіть ідентифікувати зрадників! СБУ в Хмельницькому “накрила” чотирьох покидьків які за російські гроші в Хмельницького адміністрували ботоферму на підтримку постів про ДНР/ЛНР та дискредитацію кампанії вакцинації. Серваки розміщували в себе вдома, та в орендованому приміщенні одного з торгових центрів. На першому фото якраз місце в якомусь хмельницькому Торговому центрі. Допоможіть, будь ласка, впізнати це місце, щоб ми ідентифікували цих антигероїв, і зробили їх відомими на весь Хмельницький. Російські гроші певно не пахнуть – але ті хто за них продає Україну, точно мають смердіти,написав на своїй сторінці у Фейсбук хмельничанин Андрій Попик.

Як узгоджуються заклики хмельничанина із деякими статтями Кримінального процесуального кодексу України, він не уточнив.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter