Новини
Здоров’я

Хмельницькі лікарні киснем забезпечують “з коліс”

Понад три тижні у посиленому режимі хмельницькі лікарі, які рятують хворих на COVID, борються і з іншою проблемою – нестачею кисню. Завод «Львівкисень», який забезпечував усю Західну Україну, після аварії доправляє балони в авральному режимі.

Днями медикам Хмельницької інфекційної лікарні довелося шукати кисень у колег. За словами директорки закладу Оксани Піддубної, щодня у закладі не знають, звідки привезуть кисень і чи привезуть його взагалі. Тож днями на сторінці закладу у соцмережах забили на сполох.

ТЕРМІНОВО!!! В лікарні закінчується кисень. Хто знає де можна придбати кисень (хоча б декілька балонів) – терміново зателефонуйте на приймальне відділення Хмельницької інфекційної лікарні: (0382) 70-43-61 або напишіть у вайбер +380682096694,йшлося у повідомленні.

Кисень вдалося знайти. Спочатку отримали тонну, а вночі за сприяння бізнесмена та нардепа Олександра Гереги привезли безплатно ще 2 тонни. Це вже не вперше завдяки благодійникам лікарні Хмельниччини отримують кисень, який життєво необхідний хворим.

У Хмельницькій інфекційній лікарні забезпечити пацієнтів киснем встигли. Однак через постійну напругу медики теж відчувають проблеми зі здоров’ям.

Якби не було кисню, у нас би просто люди почали вмирати. У нас 14 осіб в реанімації на високих потоках. Сподіваюся, що такого не буде, щоб не було кисню, – каже Оксана Піддубна.

І додає: хворі проблем із киснем не відчули.

У день, коли ситуація з киснем була критична, у ХІЛ померли двоє пацієнтів. Проте, як зазначають у закладі, із киснем це не пов’язано.

Перебоїв із забезпеченням пацієнтів у нас досі не було. На базі інфекційної лікарні монтується ще одна киснева станція. Тобто змонтована одна, яка покриває тільки 16 ліжок, зараз буде змонтована ще одна, яка закриє ще близько 40 ліжок. Але це альтернативні джерела кисню, – пояснив журналістам МТРК Місто директор міського департаменту охорони здоров’я Борис Ткач.

Говорив про постачання кисню у медичні заклади міста і голова Хмельницької громади Олександр Симчишин, відповідаючи на питання містян під час онлайн-прийому. За його словами, проблема з постачанням кисню – не нова, вона існує уже рік. При цьому питання не в грошах, а у фізичній наявності кисню.

Львів порушує виконання договорів, тому з понеділка нам кисень будуть постачати Чернівці. До цього були Дніпро, Запоріжжя та інші міста. Крім того, міська лікарня проєктує власну кисневу станцію на 220 точок, – зазначив очільник громади.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter