Новини
Дозвілля

4 етапи приготування смачного шашлику

Ось і прийшла довгоочікувана весна. У теплу погоду хочеться вибратися з друзями на природу, посмажити смачний шашлик. Щоб пікнік вдався, варто приділити увагу правильному приготуванню однієї з найулюбленіших страв українців. Щоб шашлик був смачним, потрібно врахувати декілька рекомендацій. Наші експерти дадуть низку порад, які допоможуть приготувати смачне м’ясо на відкритому вогнищі.

Обираємо м’ясо

Звісно, методика приготування шашлику не менш важлива, ніж вибір якісних продуктів. Але на цьому ми зупинимося далі. Спочатку потрібно приділити увагу вибору м’яса. Це дуже відповідальна справа, адже якщо обрати шматок низької якості, надалі це не виправить ситуацію. Українці готують шашлик з такого м’яса:

  • свинина;
  • яловичина;
  • телятина;
  • баранина;
  • курка.

Традиційним та найпоширенішим у нашій країні є шашлик зі свинини. Найкраще вибрати для приготування смачної страви ошийок. Це ніжне м’ясо, яке має помірну кількість жиру (це необхідно для соковитості). Можна використовувати й інші частини туші. Так, наприклад, можна обрати частину з лопатки (але на вогні м’ясо може стати жорсткішим).

Під час сезону шашликів багато виробників м’ясної продукції створюють вигідні пропозиції. Деякі з них зазначені у таблиці нижче. Таким чином ви зможете не тільки зекономити свій бюджет, а й обрати декілька видів м’яса.

Як замаринувати шашлик?

Можна використовувати різні маринади. Усі вони діляться на 2 категорії:

  • Сухі. До складу входять сіль, спеції та цибуля. 
  • Рідкі. Це суміш, що робить м’ясо м’якішим та ніжнішим. 

Традиційно в Україні використовують простий рецепт для приготування маринаду: суміш солі, перцю, нарізаної кільцями цибулі. Можна додати інші прянощі на свій смак. Але не кожного задовольнить простий рецепт. Тому в маринад додають оцет (дозволяє розм’якшити м’ясо, але погіршує смак готової страви), вино або пиво. Також існує рецепт, в якому використовується майонез. 

Непоганий шашлик виходить із додаванням томатної пасти, гірчиці. Екзотичними вважаються рецепти з додаванням  гранатового, ананасового чи цитрусового соку. Але не можна використовувати консервовані напої – сік має бути щойно вичавленим.  

Мінімальний термін маринування – 2 години у холодильнику в закритій тарі. Чим старіше м’ясо, тим довше потрібно його вимочувати у підготовленій суміші. Краще за все маринувати шашлик добу. 

Вогнище для приготування

Жар для смаження потрібно готувати ретельно. Не можна ставити замариноване м’ясо на відкритий вогонь. Це зіпсує усі попередні старання. Спочатку треба дочекатися, доки дрова прогорять і перетворяться на вугілля. Перевірити, чи готовий жар, можна за допомогою долоні, піднятої над вугіллям на висоті приблизно 20 см. Якщо руку неможливо втримати, щоб не обпектися, можна починати смаження. 

Яловичина, свинина, телятина, баранина готуються найдовше. Трохи швидше зготуються крильця та стегенця. Якщо їх готують разом зі свининою, потрібно викладати м’ясо над жаром на етапі, коли перша партія майже дійде до готовності. Курка або інше м’ясо птиці готуються ще швидше. Овочі, риба потребують мінімального жару. Їх можна готувати в останню чергу. 

Як перевірити, чи готовий шашлик?

М’ясо повинно бути добре просмаженим. Недопустимо, аби всередині шашлик був з кров’ю. Якщо м’ясо недостатньо оброблене термічно, їсти його не можна. Потрібно знову покласти шампур над вугіллям. Допускається приготування шашлику з кров’ю лише у випадку використання м’яса зі стейкової домашньої яловичини. Проте подібна страва буде на любителя. 

Щоб убезпечити себе, потрібно добре обсмажувати шашлик. Він має бути гарно пропечений зсередини. Тому при приготуванні шашлику потрібно перевіряти страву на готовність, надрізавши шматок – він має бути рожевий, соковитий, але не надто висушений. 

Автор: Адміністратор сайту

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter