Новини
Офіційно

У місцеві бюджети Хмельниччини надійшло 22 мільйони гривень податку на нерухомість

Протягом першого кварталу 2021 року місцеві бюджети Хмельниччини отримали 22 мільйони гривень податку на нерухоме майно. Це на 2 мільйони гривень більше аніж в аналогічному періоді минулого року. Юридичні особи сплатили 18,6 мільйона гривень, фізичні особи – власники нерухомості – перерахували майже 4 мільйони гривень цього податку.

У Головному управлінні ДПС у Хмельницькій області нагадують, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової або нежитлової нерухомості. Податок нараховується на загальну площу об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток.

При цьому пільгові розміри майна для фізичних осіб, на які не застосовується ставка податку, становлять для квартири чи декількох квартир незалежно від їх кількості, – 60 квадратних метрів; для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості, – 120 квадратних метрів; для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – 180 квадратних метрів, – зазначають у податківців

Водночас пільги з податку у вигляді неоподатковуваних квадратних метрів (60, 120 та 180) для фізичних осіб не застосовуються: до об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності); до об’єктів оподаткування, якщо їх загальна площа перевищує 300 кв. метрів (для квартири, квартир), 600 кв. метрів (для будинку, будинків), 900 кв. метрів (для різних типів житлових об’єктів).

Ставки податку встановлюються органами місцевого самоврядування. Також варто зазначити, що відповідно до норм Податкового кодексу України, за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи-платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), сума податку збільшується на 25 000 грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості.

За інформацією ГУ ДПС у Хмельницькій області

Автор: Адміністратор сайту

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter