Новини
Інфраструктура

Хмельницькі комунальники по-новому борються з боржниками

У “Хмельницькводоканалі” вирішили по-новому боротися з містянами, які не оплачують надані їм послуги. При цьому у комунальному підприємстві з розумінням ставляться до економічних проблем абонентів та готові піти назустріч у питанні погашення боргу, реструктуризувавши його.

Як повідомляють у комунальників, більшість споживачів вчасно та в повному обсязі оплачують вартість отриманих послуг, проте станом на 1 квітня 2021 року заборгованість хмельничан за послуги водопостачання та водовідведення складає 59 млн грн.

Якщо розглянути структуру заборгованості за березень 2021 р., то виявляється, що ­38 988 абонентів не мають заборгованості за послуги з водопостачання і водовідведення, і ми вдячні усім хмельничанам, які належить до цієї категорії споживачів, – повідомляють у МКП “Хмельницькводоканал”.

Водночас як зазначають у підприємстві, деякі мешканці міста мають заборгованість перед підприємством у два, три і більше місяців. Зокрема 69 643 абоненти боргують за два місяці (сума боргу 26,9 млн грн). Не платять за послуги три місяці 3260 споживачів (борг – 4,4 млн грн). Ще 8941 споживач має борг понад три місяці (загалом – 27,7 млн грн).

Все це кошти, за які МКП “Хмельницькводоканал” могло б виконати необхідні роботи по ремонту мереж та обслуговуванню обладнання, або використати їх на придбання нових, – наголошують у комунальників.

Хто боргує найбільше

Тож на сайті підприємства тепер щомісяця викладають так звані рейтинги по заборгованості юридичних осіб та населення.

Рейтинги є різні. Спортсмени прагнуть досягти вершин, наприклад, у FIFA чи WTA, є відомі та впливові рейтинги у “Forbes”. Ми, звичайно, не спортсмени, і не знаменитості, а звичайні працівники комунальної сфери, яким необхідно підтримувати водопровідне та каналізаційне господарство міста у робочому стані й цілодобово надавати послуги з централізованого водопостачання і водовідведення. Однак цьому заважають борги, які накопичило населення. Так, саме через нестачу цих коштів з кожним днем працювати підприємству стає все важче і важче, – пояснюють у водоканалі.

Та додають, що саме з цієї причини на підприємстві виникла ідея щомісяця подавати на розгляд хмельничан топ-10 житлових будинків-боржників. За даними на 19 квітня найбільше у Хмельницькому заборгували мешканці таких будинків:

В МКП “Хмельницькводоканал” нагадують: вони з розумінням ставиться до проблем споживачів, спричинені карантином, і готові йти назустріч абонентам і в разі наявності заборгованості запропонувати укласти договір реструктуризації боргу. Зробити це можна за адресою вул. Водопровідна, 75, ц 1-3 віконечку у холі підприємства, написавши заяву (з собою мати паспорт громадянина України).

Юридичні особи теж можуть реструктуризувати борг, звернувшись до МКП “Хмельницькводоканал” листом.

У разі неоплати заборгованості, до боржників будуть вжиті заходи впливу, згідно з вимогами чинного законодавства, аж до повного припинення надання послуг, – попереджають у “Хмельницькводоканалі”.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter