Новини
Офіційно

Ліси Хмельниччини найбільше гинуть через комах

214 гектарів лісових насаджень області загинули торік, що на чверть перевищує показники 2019 року. Найбільше – 146 гектарів – знищили шкідливі комахи, апетит яких зріс на 21,7 відсотка у порівнянні з позаторішніми цифрами; пожежі – дванадцять гектарів, хвороби лісу – ще п’ятдесят гектарів.

Загалом площа осередків жуків і хвороб лісу, на яких проводилася профілактика та боротьба за життя дерев, минулоріч становила 11,6 тисячі гектарів. Це на 0,3 тисячі га менше, ніж у 2019, але в 2-4 рази більше за показники всіх останніх років. Так, протягом 2005-2018 років змагання з жуками та хворобами лісу велися на площі 2,7-6,6 тисячі гектарів.

Стрімке зростання обсягу заходів пов’язане із наступом комах і хвороб на «зелені легені» області. Торік виявлені ураження лісів на 12,6 тисячі га. А, скажімо, в 2006-му уражені були лише 1,8 тисячі га, в 2011-му – 5,4, в 2016-му – шість тисяч гектарів. Як бачимо, площа, на якій жуки нищать ліси, за п’ятнадцять років зросла усемеро.

Здавалося б, якщо все більше лісу пошкоджується з року в рік хворобами та комахами, то й висаджуватися нових дерев мають все більше. Проте – ні. Площа відтворення лісів минулого року була найменша за останні десять років – лише 1,4 тисячі гектарів. Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області., до прикладу, п’ять років тому відтворили 1,8 тисячі га, а десять років тому – 2,4 тисячі га.

Якщо жуки шкодять удесятеро більше дерев, ніж висаджується, то чи надовго лісу нам залишилося?

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter