Новини
Культура

У Хмельницькому визначилися з директором краєзнавчого музею

Конкурсна комісія більшістю голосів проголосувала за Олену Брицьку, яка перед тим очолювала Хмельницький обласний краєзнавчий музей протягом 24 років. За неї проголосувало п’ятеро з восьми членів конкурсної комісії.

Директора музею обирали у два етапи. На конкурс подалися 4 претенденти. Окрім чинної директорки Олени Брицької, також журналіст Андрій Мацейко, літературознавець Сергій Захаркін та історик Андрій Карнатовський. Останнього не допустили до участі у фінальному етапі через невідповідність кваліфікаційним вимогам, повідомляють на сайті Хмельницької обласної ради.

До комісії входили три представники облради, краєзнавці та представники інших музеїв Хмельниччини. Допущені до другого етапу учасники презентували своє бачення розвитку музею.

Діюча директорка довго очолює заклад. Тому вона була в темі. Члени комісії  зауважили: музей потрібно реформувати з точки зору формату європейських музеїв. Один з кандидатів більше акцентував на інформаційній промоції музею, в іншого було доволі реформаторське бачення розвитку. Тому дуже хотілося б, щоб всі озвучені ідеї втілилися, а кандидати й надалі взаємодіяли між собою, – розповіла присутня на засіданні конкурсної комісії начальниця управління культури Хмельницької облдержадміністрації Оксана Натальська.   

61-річна Олена Брицька, яка знову очолить заклад, за освітою – філолог. Свого часу працювала також у республіканському музеї ім. М.Островського в Шепетівці. Згодом була головним зберігачем фондів в Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї. А з 1997 року очолила цей заклад. У 2004 році Олені Брицькій присвоїли звання “Заслужений працівник культури України”.

Протокол комісії направлять на розгляд голові облради з рекомендацією укласти контракт на 5 років згідно із Законом “Про культуру”. Це мають зробити до 1 травня. Тому що конкурс оголосили 1 березня і протягом 2 місяців потрібно завершити всі конкурсні процедури, – зазначила Оксана Натальська. 

Поки що глобальних фінансових вливань у розвиток музею не заплановано. Водночас у закладі має відбутися ребрендинг, оновлення сайту та оцифровування фондів. У майбутньому планується переїзд музею з тісного приміщення на вулиці Подільській до будівлі колишнього музичного коледжу на розі Проскурівської на Івана Франка.

Цей об’єкт – нововиявлена пам’ятка архітектури. Тому потрібно буде вкладати кошти саме у реставрацію. А це впливає і на суму. Там дуже багато роботи, щоб переформатувати приміщення під музей. Був би ідеальний варіант подавати його на співфінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Поки це на рівні пошуку можливостей, – зазначила Оксана Натальська.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook