Новини
Офіційно

Освітяни – наймасовіша професія на Хмельниччині

Понад сорок тисяч подолян працюють в освітній галузі. Причому, якщо в січні їхня загальна кількість становила 40,2 тисячі, то за підсумками березня вчителів, викладачів тощо нараховувалося 43,8 тисячі. Таким чином освітяни становлять майже чверть від загальної чисельності штатних працівників області (190,2 тисячі).

При цьому середня зарплатня в галузі освіти цьогоріч практично не зростала: із січня збільшилася лише на триста гривень і в березні становила 10,4 тисячі. Цей рівень нижче за середньообласний показник – 11,9 тисячі в перший місяць весни.

Другу сходинку за кількістю працюючих посідає переробна промисловість, в якій нині задіяно 30,4 тисячі виробничників (одна шоста всіх штатних робітників). Зарплатня в цій царині зростала значно швидше: від 8,6 тисячі гривень у січні до 9,9 тисячі в березні. Але, як бачимо, й переробникам платять доволі низьку зарплату.

На почесному третьому місці сфера охорони здоров’я та надання соціальної допомоги. З початку року їхня кількість зменшилася на вісімдесят чоловік; і в березні становила 25,7 тисячі осіб (13,5 відсотка від загальної чисельності). Й у цій сфері зарплата протягом поточного року зростала: з січневої в 10,5 тисячі до березневої – 11,3 тисячі гривень, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Тобто всі наймасовіші професії в області оплачуються на рівні, що нижчий за середній. А найбільше отримують у сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 30,1 тисяча, в добувній промисловості та розробленні кар’єрів – 13,9 тисячі (фахівці державного управління й оборона; обов’язкового соціального страхування отримують стільки ж) та фінансисти й страховики – 14,7 тисячі.

Загалом в останніх чотирьох сферах (врахуємо ще будівництво, де зарплатня становить 12,2 тисячі) працює лише близько 35 тисяч осіб. Тобто менш як двадцять відсотків штатних працівників заробляють більше, ніж середня зарплатня. Решта – задовольняється меншою сумою.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook