Новини
Інфраструктура

Втрата води у Хмельницькому становить третину загального обсягу

Місто втрачало третину води і 15 років тому, коли працювала лише одна гілка Чернелівського магістрального водогону. Фактично споживачі платять не лише за послугу, а й за втрати води.

При транспортуванні води до споживачів у Хмельницькому втрачається 30,5% ресурсу, зазначив заступник директора з економічних питань МКП «Хмельницькводоканал» Олексій Лункін.

За його словами, МКП “Хмельницькводоканал” для забезпечення цілодобового централізованого водопостачання мешканців обласного центру експлуатує понад 670 кілометрів водопровідних мереж, 10 водопровідних насосних станцій. Таке велике господарство передбачає втрату частини води. Тим більше, що вона менша нормативної.

У  пресслужбі підприємства додали, що «витрати води – це сукупність усіх витоків при виробництві, транспортуванні та постачанні води, які виникають внаслідок недосконалої роботи засобів обліку у споживачів, несанкціонованого відбору води, а також забору води для цілей пожежогасіння склали за 2020 рік 30,5 %. Нормативні втрати для МКП “Хмельницькводоканал” складають 33,6 %».

Нюанс у тому, що й п’ятнадцять років тому місто втрачало третину води, причому тоді працювала лише одна гілка Чернелівського магістрального водогону. Нині ж значною мірою споруджена паралельна друга гілка, яка дозволяє оперативно реагувати на збої в роботі першої.

Втрата третини води викликає особливе здивування на тлі постійного подорожчання послуг водопостачання та водовідведення. Скажімо, завтра відбудеться відкрите слухання щодо наміру зміни тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення на 2022 рік. Пресслужба зазначила, що пропонується сплачувати 12,14 гривні за кубометр (без ПДВ) на централізоване водопостачання; на водовідведення – 12,50 гривні за куб (без ПДВ).

А фактично споживач у тарифі отримає оплату не тільки за послугу, а й за втрату води. Знизивши втрати, можна й не зачіпати вартість послуг.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook