Новини
Суспільство

Дотримання правил самоізоляції у мешканців Нетішина перевіряли люди зі зброєю

Додаткові грошові витрати, “глюки” програмного забезпечення, несподівані візити силовиків, неузгодженості із закриттям лікарняного. Про такі подробиці перебування на самоізоляції розповіла жителька Нетішина Аліна (ім’я змінене), котра разом з чоловіком у квітні відпочивала у Єгипті. Після повернення до України результат ПЛР-тесту нетішинця виявився позитивними. Тож пара мала змогу випробувати роботу мобільного застосунку “Дій вдома”.

“Тепла” зустріч

За словами Аліни, в аеропорту  пасажирів літака зустрічають представники Держприкордонслужби та поліції. На мобільні телефони там всім одразу ж встановлюють застосунок “Дій вдома”. Тим, у кого не має змоги завантажити додаток, пропонують заповнити бланк зі своїми даними та згодою на самоізоляцію. Окрім того, прикордонники фотографують прибулих з різних ракурсів. Ці фото вантажать у застосунок. Згодом виявиться: “Дій вдома” розпізнає обличчя далеко не завжди. 

Люди із встановленим застосунком мають дістатися до місця своєї реєстрації за добу. Якщо не зроблять цього протягом 24 годин, їх почнуть розшукувати. Припинити дію додатку можна, якщо за свої кошти здати ПЛР-тест, і він виявиться негативним. Лабораторія передає результати у застосунок автоматично.

Нетішинці прибули до Києва у п’ятницю й вирішили здати аналізи саме у столичній лабораторії. Оскільки нетішинська на вихідні не працює.

“У Нетішині витратили величезні кошти на облаштування цієї лабораторії. У пікові дні вона працювала на повну потужність. Але зараз, при тому, що у нас нагнітають про дику ситуацію з коронавірусом, лабораторія у суботу й неділю зачинена. Тому ми змогли би зробити тест лише у понеділок, а результат отримати би аж у вівторок. Натомість у Києві лабораторії на кожному кроці. Забору аналізів там більше, ніж на Дерибасівській ювелірок. Це такий прибутковий бізнес, що аж страшно! Аналіз нам обійшовся у 900 гривень з людини. Загалом ми витратили на ПЛР-тестування до і після подорожі 3400 гривень на двох”, – розповідає Аліна.  

Одразу після тестування подружжя вирушило у місто атомників. Жодного нездужання ніхто з них не відчував. Весь час протягом п’ятниці з додатку приходили повідомлення з питанням “Ви вже прибули на місце своєї самоізоляції?”. Дружину першу поінформували про негативний результат. А от у чоловіка він виявився позитивним. Про це родина дізналася ввечері.

“Відпала щелепа…У Єгипті ми близько ні з ким не контактували, були реально лише вдвох. Величезний готель, де відпочивали, заселений лише на 25%. У нас на поверсі туристи жили у трьох номерах. А між ними тераса, яка весь час провітрювалася. У літаку також всі були в масках, ніхто ніде навіть не кашлянув. Я при цьому не інфікувалася”, – дивується жінка.

Про свій позитивний тест чоловік у суботу  повідомив сімейну лікарку.

Тоді ж із застосунку, навіть пізно ввечері, почали приходити повідомлення з вимогою сфотографуватися вдома. На вихідних у чоловіка з’явилося легке нездужання – нежить і температура 37,2. Це, за словами Аліни, і раніше зазвичай траплялося з ним після відпочинку на півдні.

У понеділок за вимогою лікарки чоловік вирушив на прийом. Не мав ані кашлю, ані задухи. Його сатурація була 99%. Лікарняний йому відкрили, призначили лікування. Проте приймати жоден з препаратів так і не довелося, оскільки вже наступного дня симптоми ГРЗ просто зникли.

За тиждень нетішинець попросив про закриття лікарняного. Проте йому відмовили й повідомили: визнати його здоровим у цей момент могли би лише за результатом тесту. Але направлення видати не погодилися, посилаючись на добре самопочуття пацієнта. Знову платити за тестування близько 1000 гривень чоловік не захотів, тож вирішив перебувати на самоізоляції ще тиждень.

Подружжя дивується: позитивний ПЛР-тест ніколи не ставлять під сумнів. Хоча щодо інших аналізів є практика при нормальному самопочутті перевіряти результати ще раз.

Фото з паспортом та візитери зі зброєю

Одного разу додаток, як і зазвичай, повідомив про необхідність сфотографуватися вдома. Після відправлення знімку пролунав дзвінок з невідомого номера. Особа, яка відрекомендувалася поліцейським, запитала, чому не прислали знімок та вимагала сфотографуватися ще раз, але вже разом з паспортом. Нетішинець відмовився це робити, адже вважав: таким чином шахраї можуть оформити на його ім’я кредити. За 15 хвилин у двері квартири хтось гучно постукав.

“Я ледь накинула халат, відкрила двері. У темряві під’їзду побачила два обличчя у чорних масках й дуло автомата, спрямоване мені на живіт. Вони сказали, що ми порушили самоізоляцію. Я була перелякана й дуже зла, але  чоловік погодився сфотографувався з паспортом, як вони просили. Загалом “Дій вдома” за два тижні давав збій чотири рази. Але після того випадку більше вже ніхто не приїздив, тільки телефонували. Я весь час теж дзвонила на гарячу лінію МОЗ, щоб з’ясувати, чому так відбувається. Мені казали: винні не вони, а міністерство цифрової політики, яке розробило застосунок”, – обурюється Аліна.

Рівно за два тижні сімейна лікарка зізналася, що не знає, як зняти чоловіка з додатку при закритті лікарняного. Згодом нетішинці самостійно з’ясували: медик має зв’язатися з лабцентром, а там вже повинні вийти на зв’язок із застосунком “Дій вдома”.

“Ми не скаржилися на лікарку. Але вважаємо, що комунікація провалена. Я весь час намагалася вияснити, чи самоізоляція прирівнюється до домашнього арешту. Мені відповідали, що ні. Тоді чому приїздять з автоматами? Чому, якщо не дозволяється виходити, потрібно іти у поліклініку для відкриття лікарняного? Тобто у них реально права рука не знає, що робить ліва нога. Зрештою лікарка передала дані зранку,  застосунок відключився пізно ввечері. У цій історії з тестами ми відчули себе харчами у чийсь годівниці. Людей настільки позалякували, що вони з ненавистю ставляться до тих, хто хоче жити вільно, як раніше”, – підсумовує Аліна.

А що зі статистикою?  

Загалом від початку року суди Хмельницької області винесли 14 постанов, де фігурує порушення самоізоляції. Переважно у таких випадках осіб звільнити від адміністративної відповідальності за ст. 44-3 КУпАП в зв`язку з малозначністю вчиненого адміністративного правопорушення, оголосивши усне зауваження. Три протоколи відправили на доопрацювання поліцейським. Рішення Новоушицького райсуду про накладення штрафу скасував Хмельницький апеляційний. А от згідно з постановою Теофіпольського райсуду від 12 травня 2021 року громадянину призначили стягнення розміром 17 тисяч гривень. Чоловік, на думку суду, без поважних причин залишив помешкання. Проте і це рішення ще може бути оскаржене.

Думка юристів

Правове обґрунтування самоізоляції – питання дискусійне. Оскільки такий стан все ж офіційно не вважається домашнім арештом. А отже принагідно часто згадують ст. 33 Конституції України. Згідно з нею кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України. Проте, за винятком встановлених законом обмежень, наголошує юрист Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євген Бондар.

“Саме таким винятком з права на свободу пересування є обов’язок пов’язаної з COVID-19  самоізоляції  певних категорій осіб, встановлений актом законодавства. А саме – постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236. Обов’язок ж самоізоляції покладається на тих, хто мав контакт з пацієнтом із підтвердженим випадком COVID-19, осіб з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом захворювання на COVID-19 у легкій формі або виписаних з лікарні до одужання, а також тих, хто перетинає державний кордон на в’їзд в Україну або прибувають з тимчасово окупованих територій”, – зазначає юрист.

На думку Євгена Бондара, самоізоляція та домашній арешт різняться  за метою обмежень. Самоізоляція здійснюється для  запобігання поширенню COVID-19 та зменшення кількості хворих з його тяжким перебігом. А домашній арешт – щоб особа  не могла переховуватися від органів досудового розслідування та суду, не знищила доказів, не перешкоджала кримінальному провадженню та не впливала на інших його учасників, а також не вчиняла правопорушень.

Різниться і сам порядок виконання обмеження. При домашньому арешті заборонено залишати житло цілодобово або у певний період доби. Місце самоізоляції заборонено залишати протягом всього її часу. Таке місце, щоправда, обирається самою особою, а у разі ненадання відомостей ним вважатиметься місце зареєстрованого проживання.

“Наголошую, що самоізоляція – не захід стягнення за порушення карантину. А ось її порушення є підставою для притягнення до відповідальності. У разі невідповідності геолокації або фотографії, відсутності зв’язку з особою через мобільний додаток, видалення, встановлення обмежень щодо передачі інформації за допомогою мобільного додатка до органів Національної поліції надсилається повідомлення про випадок порушення зобов’язання щодо самоізоляції. Надсилання повідомлення є підставою для подальшого здійснення органами Нацполіції, Нацгвардії контролю за виконанням зобов’язання щодо самоізоляції. А у разі виявлення поліцейськими відсутності особи у місці самоізоляції її може бути притягнуто до адміністративної відповідальності”, – каже Євген Бондар.

Водночас 28 серпня 2020 року Конституційний Суд України ухвалив рішення у справі щодо конституційності встановлених на період дії карантину обмежень прав і свобод громадян. У рішенні, зокрема, зазначено:

“Обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією України. Таке обмеження може встановлюватися виключно законом – актом, ухваленим Верховною Радою України як єдиним органом законодавчої влади в Україні; встановлення такого обмеження підзаконним актом суперечить Конституції України”.

На думку юриста та громадського активіста Геннадія Друзенка, Конституція справді передбачає можливість обмеження прав і свобод громадян державою. Проте лише у випадках запровадження воєнного або надзвичайного стану за рекомендацією РНБО та затвердженим Верховною Радою указом президента.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook