Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому демонтують частину нового бульвару

У Департаменті інфраструктури міста Хмельницького пояснили: через те, що “тролейбусні лінії не дозволяють безпечно повертати тролейбусам, було прийняте рішення про перевлаштування бортового каменю”. Хмельничани ж обурюються тим, що фахівці, які планували бульвар саме в такому вигляді та в такому розмірі, не подумали про те, як розвертатиметься транспорт до того, як облаштовувати зону відпочинку, а не після.

Не встигли хмельничани потішитися та обговорити новий бульвар, облаштування якого нещодавно завершили у центрі міста, а особливо його фінальну (як думав, напевно, багато хто) крапку у вигляді мінікопії Ейфелевої вежі, як комунальники підкинули містянам нову тему для обговорення.

Нагадаємо, головна візитівка столиці Франції з’явилася у центрі Хмельницького у п’ятницю. Того ж дня, а також протягом вихідних хмельничани активно обговорювали новинку, традиційно розділившись на два табори – на тих кому дуже сподобалась така несподіванка в центрі міста, та тих, хто вважав її дивною та навіть недоречною.

У вихідні біля вежі навіть вишиковувалися черги з бажаючих сфотографуватися біля металевої конструкції, яку подарували місту (так зазначено на інформаційній табличці, причепленій до вежі) учні Хмельницького ДНЗ ВПУ №11.

Ніщо, як-то кажуть, не віщували нових потрясінь хмельничанам, аж раптом у понеділок на бульварі помітили людей з інструментами, які почали розбирати один з країв бульвару, та підвезені запаси плитки.

Дехто вирішив, що на частині пішохідної зони висадять зелені насадження.

А могла бути стоянка для автівок, щоб збільшити паркомісця. А буде клумба… для естетизму! – підписав своє фото відомий хмельницький фотограф Сергій Аніськов.

Проте виявилося, що не тільки клумб там не буде, а й самого бульвару. Точніше, його частини.

“Автомобілісти розрулять, а траліки не перепреш”

Причина демонтажу краю бульвару до банального проста. Схоже, коли його планували, не врахували, що, крім легковиків, на цьому відрізку дороги з вулиці Свободи на Проскурівську повертають тролейбуси. І місця для такого маневру після того, як облаштували бульвар, захопивши частину перехрестя, стало катастрофічно не вистачати.

Мені от цікаво, навіщо треба було заложити плиткою значну ділянку дуже пожвавленого перехрестя Проскурівська – Свободи, а потім це все переробляти???????? Хто взагалі до такого додумався і за які кошти переробляють??????? – такий емоційний допис хмельничанина Олексія з’явився вчора на Фейсбук-сторінці Департаменту інфраструктури міста.

Тим, хто спочатку не зрозумів всієї глибини та суті проблеми, пояснили. Причому дехто – досить емоційно:

Спочатку поставили бордюр, як на фото, чим дуже зменшили перехрестя!!!! А сьогодні зняли бруківку і будуть зменшувати дану площадку, щоб на метр збільшити перехрестя знову.

Поки тролейбус поверне до стадіону з Шевченка буде тягнучка – хоч хтось про це подумав? А навіщо!!!

Та там тролейбус не міг повернути! Машини на перехресті не знають, як роз’їхатись! Місто стоїть, Свободи вся, як після бамбьожкі, на розворот немає як піти. Та це не проектант, а імбіцил робив! Разом з тим сквером Бандери на Зарічанській. Замість розширити дороги, поробити нормальні тротуари, у нас на дорогах Башні ставлять, на Газонах ТЦ будуть, балкони будинків вже над дорогами висять, всю рекреаційну зону забудували. І це вже нє папєрєднікі!!!

Відписався у коментарях і, схоже, один з працівників, задіяних на цьому будівництві-демонтажі:

А я спочатку це зробив, згідно з проектом, а сьогодні розбирав. Коли казав, що тралік застрягає, ніхто не слухав. Коли починали, вирізав під бордюр зовнішній радіус, водії траліків вже тоді казали, що штанги в натяжку. В себе в колективі і прорабу казав, почув: є проект – працюєм… Це перший такий ляпсус. Автомобілісти побоку, розрулять, а траліки не перепреш, ні штанги подовжити, ні лінію посунути.

Встигли у коментарях хмельничани і пожартувати “на злобу дня”:

Прибрали газон – поклали бруківку. Прибирають бруківку – буде газон. Зато при роботі.

Почекайте.. коли в самому кінці приїде водоканал і розриє все, це буде ще цікавіше))) перфоманс по-хмельницьки.

За чий кошт бенкет бульвар?

Відреагували на емоції хмельничан і в Департаменті інфраструктури міста.

Роботи виконані згідно ДБН “Вулиці і дороги населених пунктів” 2018 р., але у зв’язку із тим, що тролейбусні лінії не дозволяють безпечно повертати тролейбусам, прийнято рішення про перевлаштування бортового каменю. Роботи із перевлаштування оплачуватись не будуть, виконаються за кошти підрядника, – написали від імені департаменту у коментарях.

Хмельничани відреагували:

То може спочатку треба прорахувати всі можливі варіанти і чи дане рішення не буде створювати додаткових перешкод для жителів міста,а потім вже робити??????? А в даному випадку просто треба було підняти голову вверх і звернути увагу, що зверху лінії для тролейбусів!!!!

Коментар “гідний”… Вас там усіх в шию гнати треба за такі рішення і такі відповіді, мінімум!

Проте цікаво насправді не те, що вчасно “не підняли голову” і не подумали. Нагадаємо ще раз, у січні, коли міський голова особисто рекламував новий бульвар-сквер у центрі міста, він наголосив на тому, що це “черговий об’єкт, створений взагалі БЕЗ використання бюджетних коштів!!!” Проте за кошт якого благодійника та мецената облаштували цю зону (або її першу чергу, так би мовити), ні тоді, ні потім так і не розповіли.

Таємним підрядник залишався аж до березня, коли журналісти сайту “ВСІМ” отримали відповідь на свій інформаційний запит, де було зазначено, що “фінансували та виконували роботи з облаштування бульвару приватна особа — Сус Дмитро Миколайович (який до квітня 2017 року Дмитро Сус працював старшим слідчим в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України), а також дві фірми – приватне підприємство «Назар» та ТОВ «Будівельна група «Авіла».

Проте у відповіді Департаменту жодним словом не згадується жоден благодійник або меценат, з чого логічно напрошується висновок, що до “будівництва другої черги” бульвару ніякі благодійники руки вже не приклали.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook