Новини
Суспільство

На Хмельниччині зростає рівень смертності

5856 осіб померли в області протягом січня-березня, що на 18,7% більше, ніж за перший квартал минулого року – 4930 подолян. Натомість кількість народжених скоротилася з 2302 торік у першому кварталі проти 2177 цьогоріч.

Як бачимо, залишається суттєвим перевищення кількості померлих над кількістю живонароджених. До того ж якщо торік помирало приблизно удвічі більше, ніж народжувалося, то цьогоріч цей страшний коефіцієнт підскочив до значення 2,7. Внаслідок вкрай негативної динаміки народжуваності та смертності природне скорочення населення області прискорилося в 1,4 раза. Відповідно за перший квартал подолян поменшало природним чином на 3679 людину, торік – на 2628.

Чисельність наявного населення в області, за оцінкою, на 1 квітня становила 1,240 мільйона осіб, що на дванадцять тисяч менше, ніж на минулорічну відповідну дату, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Слід нагадати, що в останні п’ять років (за винятком пандемічного минулого року, коли померло 20,8 тисячі мешканців Хмельниччини) смертність була меншою, ніж двадцять тисяч на рік. Зважаючи на цифри, які маємо за квартал та екстраполюючи їх на весь 2021-й, є великий острах, що матимемо рекордну смертність. То запитаємо: COVID-19 – демографічне лихо чи вигадка?

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook